Stručnjaci sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini utvrdili su snažnu povezanost između kofeina te povećane razine glukoze i inzulina kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.
Po podacima Američkog dijabetološkog društva, 90 posto od 17 milijuna Amerikanaca s dijabetesom boluje upravo od te podvrste šećerne bolesti, u kojoj tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga stanice ignoriraju, a što je tijelu potrebno da bi hranu pretvorilo u energiju.
Otkriće je dovoljno vjerodostojno pa znanstvenici preporučuju pacijentima da smanje ili posve uklone kofein iz prehrane.
"U zdravih osoba, glukoza se preradi u roku sat vremena od unosa u organizam, što u dijabetičara nije slučaj", rekao je voditelj studije, profesor James Lane.
"Čini se da oboljeli koji uzimaju kofein teže reguliraju razine glukoze i inzulina od onih koji ga ne konzumiraju", dodao je.