WASHINGTONU WASHINGTON,15. svibnja(Hina) - Amerikanci i američki Hrvati imali su prigodu u petak u Washingtonu kušati izvorna hrvatska vina i upoznati se s vinarskom tradicijom hrvatskog podneblja.
/ugostiteljstvo
WASHINGTON,15. svibnja(Hina) - Amerikanci i američki Hrvati imali su
prigodu u petak u Washingtonu kušati izvorna hrvatska vina i upoznati
se s vinarskom tradicijom hrvatskog podneblja.#L#
Na trpezi su se uz tradicionalna hrvatska jela našla poznata hrvatska
vina poput plavca malog, dingača, žlahtine i pošipa.
Predstavljanje poznatih hrvatskih vina organiziralo je hrvatsko
veleposlanstvo u Washingtonu, a stručno tumačenje nazočnim
ljubiteljima pružila je američka novinarka Linda Joyce Forristal.
Forristal je predstavila Hrvatsku kao zemlju s višetisućljetnom
vinarskom tradicijom u kojoj se sada uzgaja 270 domaćih sorta.
Hrvatska, kao i južna Francuska, leži na 45 paraleli, području
poznatom po dobrim vinima, rekla je ona.
Na svojim putovanjima po Hrvatskoj, koje je sponzorirala Hrvatska
turistička zajednica, Forristal je upoznala poznate vinarije na
poluotoku Pelješcu koje proizvode vina iz grožđa plavac mali, na otoku
Korčula poznatom po pošipu te male obiteljske vinarije na hrvatskim
otocima koje se sve više probijaju kvalitetom svojih proizvoda.
Jedno od poznatih imena koje povezuje uzgoj vina u Sjedinjenim
Državama i Hrvatskoj je Miljenko Mike Grgić. Grgić je iz Hrvatske
došao u SAD gdje je u Kaliforniji stvorio poznatu vinariju Grgich
Hills, čuvenu po proizvodnji chardonnaya i zinfandela. Potom se 90-tih
vraća u Hrvatsku gdje svojim metodama na Pelješcu proizvodi plavac
mali, kao i pošip iz glasovitog bijelog grožđa koje se uzgaja na
području Čara na otoku Korčula.
Hrvatska vina sada su s obzirom na kvalitetu nezasluženo slabo poznata
u Sjedinjenim Državama, a takva predstavljanja mogu pomoći da se
otvore vrata jednog od najvećih, ali i najzahtjevnijih tržišta vinima
na svijetu.
(Hina) xsl ymd
(Hina) xsl ymd