POREČ, , 2. svibnja 2004. (Hina) - U sklopu 11. međunarodne izložbe vina i vinske opreme, "Vinistra 2004." u Poreču, sinoć je predstavljena knjiga "Nonina otočna kuharica", Marte Fazlić, u kojoj je autorica po sjećanju skupila neke od
najboljih recepata Hrvatskog primorja, posebno otoka Cresa i Lošinja.
POREČ, , 2. svibnja 2004. (Hina) - U sklopu 11. međunarodne izložbe
vina i vinske opreme, "Vinistra 2004." u Poreču, sinoć je
predstavljena knjiga "Nonina otočna kuharica", Marte Fazlić, u kojoj
je autorica po sjećanju skupila neke od najboljih recepata Hrvatskog
primorja, posebno otoka Cresa i Lošinja. #L#
U knjizi se nalazi izbor otočnih jela - od predjela, glavnih jela,
priloga, salata do slastica - koje je u 90 godina dugom životu s
ljubavlju spravljala njena baka, nona Markovica.
Urednik kuharice, Radovan Marčić istaknuo je na predstavljanju, kako
su u knjizi prikupljeni razni zanimljivi recepti - od rižota od
rakovica, brudeta, do smokvenjaka i hrostula.
"Svi oni pričaju o iskrenoj ljubavi kroz pjat (tanjur), zbog koje su
bake, odnosno none, postale pouzdan stup svakoga pouzdanog
kulinarstva", istaknuo je Marčić.
Autorica Marta Fazlić u predgovoru svoje knjiga pak ističe: "Neki
kažu da je otočna kuhinja bogata, neki da je siromašna, ali u jednom
se svi moraju složiti - zdrava je".
Uz hrvatski tekst starih otočnih recepata Cresa i Lošinja, nalaze se
i prijevodi na talijanski, njemački i engleski jezik pa je ta knjiga
ujedno i vrijedan turistički suvenir.
Izdavač "Nonine otočne kuharice je zagrebački nakladnik "Profil".
(Hina) xsp/pp ysp
(Hina) xsp/pp ysp