NEW YORK, 31. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Dodatak male količine meda svakodnevnoj prehrani mogao bi značiti puno više od običnog zaslađivanja: med može poboljšati razinu zdravih antioksidansa, pokazuje najnovije
istraživanje.
NEW YORK, 31. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Dodatak male količine meda
svakodnevnoj prehrani mogao bi značiti puno više od običnog
zaslađivanja: med može poboljšati razinu zdravih antioksidansa,
pokazuje najnovije istraživanje.#L#
Stoljećima su već poznati neki pozitivni učinci meda po zdravlje, a
najnovije istraživanje vezano uz njegovu uporabu i znanstveno dokazuje
ono što su naše bake odavno znale.
"Med nije samo zaslađivač", ističe dr Heidrun B. Gross, sa
Sveučilišta Kalifornija.
Prema njezinim riječima, med sadrži sastojke zvane fenoli koji mogu
djelovati kao antioksidansi. Te tvari svladavaju slobodne radikale,
koji su nestabilan bioprodukt normalnog metabolizma, a koji izazivaju
oštećenja krvnih žila te DNA, što bi moglo dovesti do nastanka raka i
drugih bolesti.
U istraživanju koje je obuhvatilo 25 odraslih ispitanika, Gross i
njezini kolege pokazali su kako med može poboljšati razinu
antioksidansa. Tijekom mjesec dana oni su uzimali četiri žličice
heljdina meda dnevno. Uzorci krvi uzeti na početku i na kraju
ispitivanja pokazali su da je ukupna razina fenola povećala.
I ranije istraživanje pokazalo je da med može podići razinu
antioksidansa, no ovo istraživanje prvo je koje proučava učinke
njegova dnevnog konzumiranja.
"Sigurno možete povećati količinu antioksidansa dodavanjem male
količine meda u prehranu", ističe Gross. Prema njezinim riječima,
najbolje bi bilo uzimati 2 do 4 žličice meda dnevno. Ta količina meda
posve sigurno osigurava neke antioksidanse koji mogu popraviti
obrambeni sustav organizma, dodaje voditeljica istraživanja. Njezina
je preporuka da ljudi medom zamjene druge zaslađivače, koji ne mogu
osigurati istu količinu antioksidansa.
(Hina) xbr ydgk
(Hina) xbr ydgk