BOSTON, 12. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u sprječavanju gihta, a crveno meso i morske plodove treba izbjegavati, piše ovog tjedna časopis New England Journal of Medicine.
BOSTON, 12. ožujka 2004. (Hina/Reuters) - Mlijeko i mliječni proizvodi
pomažu u sprječavanju gihta, a crveno meso i morske plodove treba
izbjegavati, piše ovog tjedna časopis New England Journal of
Medicine.#L#
"Ovo je prvi dokaz da mliječni proizvodi mogu pružati jaku zaštitu"
protiv te bolesti, izjavio je dr. Hyon Choi iz Opće bolnice u
Masssachusettsu, glavni autor studije.
Također je otkriveno da povrće za koje se prije mislilo da pridonosi
pojavi gihta, poput graška, graha, gljiva, špinata i cvjetače, čini se
nema nikakvu ulogu.
"Ova je studija potvrdila neke sumnje u povezanost hrane i pojave
gihta, a neke je i uklonila - posebice što se tiče povrća i otkrila je
neke zaštitne faktore koji nisu ranije dokazani", rekao je Choi.
Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se mokraćna kiselina
kristalizira u zglobovima, obično u stopalima i gležnjevima. Od nje su
bolovali Benjamin Franklin, Charles Darwin i Leonardo da Vinci, a u
SAD-u pogađa oko 5 milijuna odraslih.
Savjet da se izbjegava meso i da se konzumiraju mliječni proizvodi
nije nov. Još u 17. stoljeću to je preporučio filozof John Locke,
navodi se u časopisu. Međutim, trebalo je provesti veliku studiju da
bi se to i dokazalo.
Choijeva ekipa otkrila je da dodatan obrok mesa svakog dana, posebice
govedine, svinjetine i janjetine, povećava rizik od pojave gihta za 21
posto, a jedna do pet čaša nemasnog mlijeka smanjuje taj rizik za 3
posto.
(Hina) xkga ydgk
(Hina) xkga ydgk