WASHINGTON, 29. ožujka 2004. (Hina) - Vitamin E štiti od raka prostate i mjehura, no vitaminski pripravci vjerojatno nisu najbolji način uzimanja te hranjive tvari.
WASHINGTON, 29. ožujka 2004. (Hina) - Vitamin E štiti od raka prostate
i mjehura, no vitaminski pripravci vjerojatno nisu najbolji način
uzimanja te hranjive tvari.#L#
Dvije studije pokazale su da osobama koje uzimaju najviše hrane s
vitaminom E ili onima koje imaju najveću razinu tog vitamina u krvi,
prijeti najmanja opasnost od raka.
No, istraživači su primijetili da postoji nekoliko različitih oblika
vitamina E te da je najkorisniji alfa tokoferol.
Najbolji način apsorpcije tog oblika vitamina E nije iz vitaminskih
pripravaka nego iz hrane poput suncokretovih sjemenki, špinata, badema
i paprika.
Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkoga društva za
ispitivanje raka održanom u Orlandu, pokazala je da muškarci koji
imaju najveću razinu vitamina E imaju najniži rizik za rak prostate.
Autori studije, Stephanie Weinstein i njezini kolege iz američkoga
Nacionalnog instituta za rak, analizirali su podatke o 29.133 muškarca
iz Finske u dobi između 50 i 69 godina koji su sudjelovali u
istraživanju o pušenju. Svi su na početku studije dali uzorak krvi, a
zatim su počeli uzimati vitamine kako bi se otkrilo mogu li pripravci
spriječiti različite vrste raka.
Weinstein je analizirala podatke o uzimanju vitamina E i raku
prostate.
"Otkrili smo da muškarci koji imaju najvišu razinu vitamina E u krvi
imaju najmanje izgleda za rak prostate", rekla je Stephanie Weinstein
na konferenciji u Orlandu.
Zatim su ispitali dva glavna oblika vitamina E: alfa tokoferol i gama
tokoferol.
Muškarci s najvišom razinom prirodnoga alfa tokoferola imali su 53
posto manji rizik za obolijevanje od raka prostate, dok su muškarci s
najvišom razinom gama tokoferola koji predstavlja samo 20 posto
vitamina E u krvi, imali 39 posto niži rizik za rak. Uzimanje
pripravaka još je više smanjilo stopu obolijevanja od raka.
"Oraščići i sjemenke, proizvodi od cjelovitih žitarica, margarin,
grah, grašak i drugo povrće dobar su izvor vitamina E", rekla je
Weinstein.
U sličnoj studiji dr. Xifeng Wu sa sveučilišta Texas i njegovi
suradnici proveli su istraživanje u koje su uključili 468 pacijenata
oboljelih od raka mjehura te 534 osobe koje nisu imale rak.
Ta studija pokazala je da su osobe koje su uzimale najviše alfa
tokoferola iz hrane imale 42 posto smanjen rizik za rak mjehura, a oni
koji su jeli hranu bogatu vitaminom E i uzimali pripravke, imali su 44
posto manji rizik.
No, kad su proučavali svaki tip vitamina E zasebno, otkrili su da
gama tokoferol ne štiti od raka mjehura.
Mnogi pripravci sadrže i aktivne i neaktivne oblike vitamina E i
možda nisu njegov najbolji izvor, upozorili su znanstvenici dodajući
da su, usto, suncokretove sjemenke bogate selenom, a zeleno povrće
prepuno je drugih hranjivih tvari.
(Hina) xdgk ydgk
(Hina) xdgk ydgk