ZAGREB, 24. veljače 2004. (Hina) - Preskakanje obroka pojačava osjetilo okusa, pokazalo je istraživanje.
ZAGREB, 24. veljače 2004. (Hina) - Preskakanje obroka pojačava
osjetilo okusa, pokazalo je istraživanje.#L#
Jurij Zverev sa Sveučilišta Malawi u Blantyreu u studiji objavljenoj
u stručnom časopisu BioMed Central Neuroscience pokazao je da
ispitanici praznog želuca mogu razlikovati slatko i slano mnogo bolje
nego osobe koje su pojele obilan ručak.
Zverev je 16 studenata u dobi od 19 do 24 godine nagovorio da u
interesu znanosti preskoče doručak. Za vrijeme testiranja ispitanici
su probali vodu u kojoj su bile otopljene različite količine šećera,
soli ili gorkog kinina. Pri tome su morali navesti kada su osjetili
sladak, slan ili gorak okus. Isti pokus znanstvenik je na studentima
ponovio i jedan sat nakon obilnog ručka.
Post je kod ispitanika znatno poboljšao osjetljivost živca za okus:
gladni ispitanici uočili su sladak ili slan okus već pri polovini one
koncentracije šećera ili soli koja im je bila potrebna nakon ručka.
S druge strane, glad ili sitost nisu utjecali na osjećaj gorkog
okusa. To se može objasniti time što sladak i slan okus znače da je
nešto jestivo pa su važni u potrazi za hranom. Nasuprot tome, gorak
okus signalizira da hrana nije jestiva a to je vrlo bitan podatak bez
obzira na to jesmo li gladni, zaključio je Zverev.
(Hina)xkt ydgk
(Hina)xkt ydgk