Alicija Wolk s Instituta Karolinska u Stockholmu i njeni kolege proučavali su podatke o 59.237 žena u dobi od 40 do 76 godina koje nisu bolovale od raka u razdoblju od 1987. i 1990. godine. Žene su ispunile upitnik koji je obuhvaćao pitanja i o načinu prehrane kao i o pijenju alkohola.
Ukupno je 132 slučaja raka bubrega dijagnosticirano 2004. godine, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u "International Journal of Cancer".
Općenito, žene koje su pile tjedno najmanje jedno alkoholno piće imale su 38 posto manje mogućnosti da obole od raka bubrega od onih koje su pile manje. Kod žena starijih od 55 godina rizik je još manji - za 66 posto.
"Priroda veze između potrošnje alkohola i raka bubrega nije dosta jasna", kazala je Wolk.
"Kod žena koje su prošle menopauzu umjerena potrošnja alkohola je povezana sa smanjenom koncentracijom triglicerida", stiče Wolk. "Tako da potrošnja alkohola ima slične učinke kao i lijekovi za smanjenje kolesterola koji smanjuju rizik od raka bubrega za 20 posto", dodala je.