"Tortilje s brašnom od zrikavaca sadrže 85 posto proteina a s brašnom od glista 52 posto", tvrdi biolog-entomolog s Nacionalnog politehničkog instituta u Meksiku Juan Antonio Garcia Oviedo.
Cilj istraživača koji već 15 godina radi na alternativnim izvorima donosa životinjskih proteina i aminokiselina, jest da se po umjerenoj cijeni ponude proizvodi visoke prehrambene vrijednosti u zemlji u kojoj neishranjenost danas pogađa 40 milijuna osoba.
Iskustvo u školi siromašne četvrti glavnog grada Meksika bilo je odlučujuće.
"Nakon šest mjeseci hranjena djece, ustanovili smo da se njihov školski uspjeh poboljšava, da dobivaju na težini, da se njihov rast ubrzava te da im se vraća boja", zadovoljno je zaključio znanstvenik, koji i sam odlazi u potragu za insektima u prirodu da bude siguran da nemaju unos insekticida ili drugih štetnnih proizvoda.
Glavna meta su djeca iz posebno siromašnih ruralnih zona. Većina je puno otvorenija od odraslih novom iskustvu. "Jednom kad se priviknu, skinut ćemo premaz od čokolade", predviđa Juan Antonio Garcia Oviedo.
Prehrana insektima tisućljetna je tradicija kod Indijanaca u Meksiku koji su je postepeno napustili zbog zabrane španjolskih osvajača.
U želji da uvjeri, meksički znanstvenik dodaje da je količina aminokiselina u kobasici od zrikavaca dvaput veća od one u normalnoj kobasici a doprinos u proteinima je triput veći.
Još samo treba dobiti zeleno svjetlo od sanitarnih vlasti koje još nemaju razrađen sustav za davanje certifikata hrani proizvedenoj od insekata.