FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKIM INŽENJERINGOM PROIZVEDEN KRUMPIR OTPORAN NA

Autor: ;VRAD;DGER;RTOM;
PARIZ, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kanadski su istraživači genetskim inženjeringom proizveli krumpir otporan na peronosporu, gljivu koja je 1840. opustošila irska krumpirišta i izazvala strahovitu glad, izvješćuje "New Scientist".
PARIZ, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kanadski su istraživači genetskim inženjeringom proizveli krumpir otporan na peronosporu, gljivu koja je 1840. opustošila irska krumpirišta i izazvala strahovitu glad, izvješćuje "New Scientist". #L# William Kaya, voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta "Victoria" (Britanska Kolumbija), tvrdi da taj krumpir nije otporan samo na peronosporu koja je pogodila Irsku (Phytophthora infestans), nego i na drugu sličnu gljivu te na bakteriju koja uzrokuje trulež gomolja. Znanstvenici su upotrijebili kekropin, peptid (spoj aminokiselina) dobiven od dudova svilca i pomiješan s drugim peptidom iz pčelinjeg otrova. Kanadska je ekipa proizvela sintetski gen koji omogućuje hibridizaciju tih dvaju peptida, a zatim ga je ubrizgala u krumpir sorte Russet, Burbank i Desiree. Krumpir nije obolio iako je bio izložen velikim količinama gljiva i štetnih bakterija, uključujući i peronosporu. Peptidi buše stanične stijenke bakterija i gljiva i tako ih uništavaju. Ekipu još čeka istraživanje na polju, a na štakorima će provjeriti je li krumpir štetan. Budući da očekuju napade protivnika OGM-a (genetski promijenjenih organizama), istraživači ističu da se ti peptidi trenutačno istražuju na ljudima kako bi se mogli upotrijebiti kao antibiotici. Naprotiv, skupina britanskih ekologa "GeneWatch UK" strahuje da bi se tako mogle uništiti i korisne bakterije u tlu, što bi poremetilo ekosustav u zemlji, a boje se i da bi te tvari u organizmu mogle oslabiti obrambeni sustav kad je riječ o napadu opasnih mikroorganizama. (Hina) vra dgk

(Hina) vra dgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙