PARIZ, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kanadski su istraživači genetskim inženjeringom proizveli krumpir otporan na peronosporu, gljivu koja je 1840. opustošila irska krumpirišta i izazvala strahovitu glad, izvješćuje "New
Scientist".
PARIZ, 20. prosinca (Hina/AFP) - Kanadski su istraživači genetskim
inženjeringom proizveli krumpir otporan na peronosporu, gljivu
koja je 1840. opustošila irska krumpirišta i izazvala strahovitu
glad, izvješćuje "New Scientist". #L#
William Kaya, voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta
"Victoria" (Britanska Kolumbija), tvrdi da taj krumpir nije
otporan samo na peronosporu koja je pogodila Irsku (Phytophthora
infestans), nego i na drugu sličnu gljivu te na bakteriju koja
uzrokuje trulež gomolja.
Znanstvenici su upotrijebili kekropin, peptid (spoj
aminokiselina) dobiven od dudova svilca i pomiješan s drugim
peptidom iz pčelinjeg otrova. Kanadska je ekipa proizvela
sintetski gen koji omogućuje hibridizaciju tih dvaju peptida, a
zatim ga je ubrizgala u krumpir sorte Russet, Burbank i Desiree.
Krumpir nije obolio iako je bio izložen velikim količinama gljiva i
štetnih bakterija, uključujući i peronosporu. Peptidi buše
stanične stijenke bakterija i gljiva i tako ih uništavaju.
Ekipu još čeka istraživanje na polju, a na štakorima će provjeriti
je li krumpir štetan. Budući da očekuju napade protivnika OGM-a
(genetski promijenjenih organizama), istraživači ističu da se ti
peptidi trenutačno istražuju na ljudima kako bi se mogli
upotrijebiti kao antibiotici.
Naprotiv, skupina britanskih ekologa "GeneWatch UK" strahuje da bi
se tako mogle uništiti i korisne bakterije u tlu, što bi poremetilo
ekosustav u zemlji, a boje se i da bi te tvari u organizmu mogle
oslabiti obrambeni sustav kad je riječ o napadu opasnih
mikroorganizama.
(Hina) vra dgk
(Hina) vra dgk