ZADAR, 6. listopada (Hina) - Pečena janjetina s ražnja oduvijek je
bila omiljeno jelo Zadrana, a Zadar je bio poznat po gostionicama
u kojima se nudilo to jelo. Zbog toga su ga mnogi zvali središtem
janjetine. Unatoč tome i ulici koja se zove "janjećom ulicom",
Zadar je posljednje vrijeme izgubio svoj prijašnji image. Potrošnja
pečene janjetine u odnosu na predratno razdoblje znatno je opala.
Prije je na užem gradskom području bilo 15 gostionica u kojima
se dnevno peklo 250 do 300 janjaca. Danas se, međutim, time bavi samo pet
gostioničara i svi oni "okrenu" samo 15 janjaca. Razlog je tome smanjeni
turistički promet, nakana putnika da na putu od sjevera Hrvatske
k jugu i obratno što prije prođu zadarsko područje, ali i slabija
kupovna moć pučanstva. Kilogram pečene janjetine u Zadru stoji
danas 100.000 hrvatskih dinara.
(Hina) mc
061407 MET oct 93
(Hina) mc