FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borrell: Pitanje je jača li Izrael svoju sigurnost napadom na Libanon

Autor: Ivan Šaravanja

STRASBOURG, 8. listopada 2024. (Hina) – Izrael napadom na Libanon postiže "taktičke pobjede, ali strateške poraze", rekao je u utorak šef diplomacije EU-a Josep Borrell, naglasivši da Europska unija mora pomoći u osnaživanju libanonske vojske jer ona u trenutnom stanju ne može biti protuteža Hezbolahu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove na plenarnoj sjednici u Strasbourgu upozorio je da je situacija u Libanonu svakim danom „sve gora” te da je trenutno raseljeno 20 posto njegove populacije. Oko 150 tisuća ljudi prešlo je u Siriju, a poginulo je već oko dvije tisuće civila, rekao je Španjolac. 

Naglasio je važnost postizanja prekida vatre diplomatskim putem, na čemu EU trenutno surađuje sa SAD-om, Francuskom i drugim državama, ali i postizanje političke stabilnosti u Libanonu. 

Borrell je rekao da Libanon desetljećima trpi od „institucionalne slabosti” te da sam mora riješiti taj problem. Ta bliskoistočna zemlja, u političkoj i ekonomskoj krizi i prije napada Izraela, od 2022. ne uspijeva izabrati predsjednika unutar svog kompliciranog političkog sustava. 

Prema libanonskom Nacionalnom paktu, dogovorenom 1943., uoči proglašavanja neovisnosti od Francuske, funkcija predsjednika pripada maronitima, premijera sunitima, a predsjednika parlamenta šijitima, a po vjerskom ključu dijele se i druge funkcije u vlasti. 

Borrell je u utorak rekao da Hezbolah, militantni pokret čiji su članovi dio libanonske vlade, predstavlja „državu u državi” te da je stoga ključna podrška libanonskoj vojsci kako bi ona preuzela kontrolu nad državom. 

Ona se danas ne može suprotstaviti Hezbolahu niti štititi teritorijalni integritet zemlje. Naglasio je da se Europska unija obvezala financijski pomoći libanonskoj vojsci, no da „mora napraviti više”. 

Govoreći o izraelskom napadu na Libanon, Borrell je rekao da se Izrael mora zapitati povećava li se doista njegova sigurnost takvim odlukama, ili je riječ „o taktičkim pobjedama, a strateškim porazima”. 

Europski šef diplomacije kazao je i da Izrael sada ne napada samo šijitska područja, ona gdje se nalazi Hezbolahova infrastruktura, nego i središte grada. 

U raspravi je sudjelovala hrvatska zastupnica pučana Željana Zovko koja je pozvala Iran i Hezbolah da trenutno zaustave svoja neprijateljstva te da se libanonski pokret povuče s juga zemlje. 

Poručila je da EU mora odmah postići primirje te redefinirati svoju ulogu u Libanonu jer intenzifikacija nasilja pokazuje njezine nedostatke. 

Zovko je rekla da se dio Libanonaca, posebno u kršćanskoj zajednici, osjeća „napušteno od EU-a”. 

Oni moraju imati povjerenja u EU i njezinom doprinosu sigurnosti jer će bez toga Hezbolah nastaviti koristiti nestabilnost da „širi mržnju i kaos u regiji”, zaključila je hrvatska zastupnica. 

(Hina) xis yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙