FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga “U potrazi za Titovim punkerima” objavljena na hrvatskom

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 16. rujna 2024. (Hina) - Knjiga “U potrazi za Titovim punkerima” Barryja Phillipsa, priča o neobičnom putovanju jedne zaboravljene punk pjesme od Engleske do Jugoslavije, objavljena je u izdanju zagrebačkog Rockmarka.

Pjesmu “No Room For You” snimio je prije više od četiri desetljeća mladi britanski street punk bend Demob i kao singl prodao u nekoliko tisuća primjeraka.

U Velikoj Britaniji nije postigla veći uspjeh i pala je u zaborav, no njezin autor i basist benda, Barry Phillips, trideset godina kasnije saznao je da to nije bio slučaj i na području bivše Jugoslavije, gdje se proslavila pod naslovom “To nije mjesto za nas” i postala neizostavna punk himna koju izvode KUD Idijoti, a potom drugi predstavnici žanra.

Phillips se pitao odakle sada punkeri u socijalističkoj Jugoslaviji i kakve veze s njima ima pjesma Demoba, pa krenuo na put u potrazi za “Titovim punkerima” kako bi saznao više o njihovoj glazbi i razmišljanjima.

Obišao je Zagreb, Ljubljanu, Pulu, Novi Sad, Beograd i Kragujevac, gdje je razgovarao s glavnim protagonistima scene (Pankrti, Darko Rundek, KUD Idijoti, Urbana gerila, Atheist Rap, KBO!), kao i novinarima, kritičarima, izdavačima i fanovima (Petar Janjatović, Aleksandar Dragaš, Zdenko Franjić, Marin Rosić).

Kroz prizmu priče o jednoj punk pjesmi, na više od 300 stranica predočio je jedinstven uvid o vremenu i prostoru koje je tih godina zauzimalo specifičan položaj u svijetu. 

"Djelomično putopis, a djelomično uvid u povijest, ovaj je naslov svojevrsni mural i soundtrack putovanja kroz vrijeme i mjesto koje više ne postoje", ističe izdavač u najavi izdanja.

Na engleskom jeziku knjiga je izvorno objavljena 2023. godine, pod naslovom “In Search of Tito’s Punks”

 

(Hina) xagrb ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙