FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga Saše Dracha o dirigentu i glazbenom pedagogu Vladimiru Kranjčeviću

Autor: Ivo Lučić

ZAGREB, 20. kolovoza 2024. (Hina) - Knjiga Saše Dracha "Do posljednjeg zbora: Vladimir Kranjčević - Život i djelo", posvećena biografiji istaknutog hrvatskog dirigenta i glazbenog pedagoga Vladimira Kranjčevića objavljena je u nakladi zagrebačkog Sandorfa.

Knjiga obuhvaća više od 500 stranica, oblikovana je u tri dijela i 18 poglavlja, čiji sadržaj prate deseci autentičnih fotografija i dokumenata.

Autor s velikim razumijevanjem konteksta prikazuje Kranjčevićev lik, ispisujući brojna zbivanja iz kojih ovaj umjetnik izranja kao jedna od najistaknutijih hrvatskih osobnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, ocjenjuje muzikologinja i glazbena publicistica Erika Krpan.

U prilog tome govori kazalo koja obuhvaća 17 stranica s oko 1200 imena.

Knjiga je nastala na temelju razgovora koje je kritičar i prevoditelj Drach vodio sa maestrom u njegovu domu od studenoga 2018. do lipnja 2019. te na pomnom istraživanju maestrova života i djela iz knjiga, novinskih članaka, televizijskih i radijskih emisija, arhiva i brojnih susreta s njegovim učenicima, studentima, kolegama muzičarima i prijateljima.

Prema kritici, nije to samo zanimljiva biografija jednog osebujnog i agilnog glazbenika, profesora i dirigenta, nego široka freska jednog doba, političkih i društvenih prilika, burnih vremena u kojima se Kranjčević vješto i okretno snalazio.

Ocjenjujući knjigu, književnik Miljenko Jergović je kazao da je Drach u isto vrijeme sastavljao knjigu Kranjčevićeva života i jednu od najdragocjenijih malih povijesti Zagreba uopće. "Ovo je knjiga o glazbi i o životu, o transformacijama jedne zajednice pred kraj dvadesetog stoljeća, ali, na neki vrlo neobičan način, i knjiga o načinima funkcioniranja hrvatskog društva u različita vremena".

Vladimir Kranjčević (Zagreb, 21. 11. 1936. - 9. 2. 2020.) radio je kao nastavnik i profesor glazbe, bio je ravnatelj Opere HNK, jedan je od utemeljitelja festivala Varaždinske barokne večeri, a nastupao je solistički kao pijanist te bio dirigent niza zborova. Također, dirigirao je na nizu festivala.

U njegovu opsežnom repertoaru u rasponu od renesansne do glazbe XX. stoljeća izdvajaju se izvedbe velikih vokalno-instrumentalnih djela (oratoriji, pasije, mise, rekvijemi) te opera svjetske baštine. Istaknuo se i interpretacijama djela hrvatskih skladatelja, osobito suvremenih, od kojih je mnoga i praizveo. Dobitnik je niza nagrada, među kojima i nagrade Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, Vladimir Nazor, više nagrada grada Varaždina, nagrade za životno djelo Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga, nagrade Porin i drugih.

Saša Drach (1961.) je glazbeni i filmski kritičar i prevoditelj. Preveo je četrdesetak knjiga, a ovo mu je četvrta autorska knjiga.

(Hina) xiluc yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙