FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže otvaranje postupka prekomjernog deficita za sedam članica

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 9. srpnja 2024. (Hina) - Europska komisija predložila je Vijeću EU-a otvaranje postupka prekomjernog proračunskog manjka za sedam država članica, nakon što su nova fiskalna pravila stupila na snagu.

Komisija je u svom izvješću u lipnju utvrdila da je otvaranje postupka prekomjernog proračunkosg deficita opravdano za sedam država članica - Belgiju, Francusku, Italiju, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Slijedom toga, Komisija predlaže Vijeću da utvrdi postojanje prekomjernog deficita u tim zemljama i da, nakon prijedloga Europske komisije, u okviru jesenskog paketa Europskog semestra usvoji preporuke o putu prilagodbe i rok za izlazak iz stanja prekomjernog deficita.

Prema fiskalnim pravilima z Pakta o stabilnoti i rastu, čija je svrha koordinirati fiskalne politike država članica EU-a, proračunski deficit ne smije prelazati tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a.

Ta su pravila bila suspendirana 2020. kako bi se državama članicama omogućilo da troše koliko god je potrebno kako bi se ublažile posljedice krize izazvane pandemijom, a nakon toga i ruske agresije na Ukrajinu.

U međuvremenu dotadašnja fiskalna pravila su reformirana i reformirani Pakt o stabilnosti i rastu ponovno je na snazi od početka ove godine. Novi pakt o stabilnosti i rastu nešto je fleksibilniji i manje zahtjevan kako bi se izbjeglo da prebrzo smanjenje deficita i javnog duga ne bi ugrozilo gospodarski rast.

Prema novim pravilima države članice s velikim javnim dugom iznad 90 posto njihova BDP-a trebat će smanjivati dug za jedan postotni bod godišnje, a one s umjerenim dugom između 60 i 90 posto BDP-a za 0,5 postotna boda.

Prethodna pravila propisivala su da sve države članice s dugom iznad 60 posto smanjuju taj dug za pet posto godišnje od iznosa koji premašuje 60 posto omjera u BDP-u.

Sve zemlje članice izrađivat će srednjoročne planove u kojima će zacrtati ciljne rashode te koje će investicije i reforme poduzeti.

Države s visokim deficitom i javnim dugom prije izrade svojih planova od Komisije će dobiti smjernice koje bi im trebale pomoći u održivom smanjenju duga.

Države s deficitom iznad 3 posto BDP-a trebat će ga smanjivati u razdoblju gospodarskog rasta kako bi manjak dovele na razinu od 1,5 posto BDP-a kako bi na taj način stvorile rezervu za razdoblje kada gospodarstvo ne raste ili pada.

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙