FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski veleposlanik: Budimpešta će podsjetiti Beograd na obveze na putu prema EU-u

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB, 9. srpnja 2024. (Hina) – Mađarska će tijekom predsjedanja EU-om „podsjetiti” Srbiju da mora ispuniti europske standarde na putu prema članstvu, što podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, rekao je u utorak mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Csaba Demcsák.

Demcsák je gostovao na sjednici Odbora za europske poslove gdje je predstavio mađarske prioritete za šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom koje je krenulo 1. srpnja. 

Zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara pitao je veleposlanika hoće li mađarski premijer Viktor Orban tijekom tog perioda iskoristiti prijateljstvo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem da ih uvjeri da budu više orijentirani prema Europi, a manje prema 'srpskom svetu' koji izvozi u regiju. 

Veleposlanik Mađarske, velikog zagovornika proširenja EU-a na zapadni Balkan, rekao je da će Budimpešta tijekom predsjedanja imati više mogućnosti razgovarati sa svim zemljama kandidatkinjama te ih podsjetiti na njihove obaveze ako im je cilj europska integracija. 

„Onda moraju ispuniti europske standarde, a to podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, jer je to jedno od temeljnih vrijednosti Europske unije”, kazao je. 

Zemlje regije često optužuju Beograd da izvozi nestabilnost u regiju. Posljednji takav slučaj bilo je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu u Podgorici, što je bila odluka prosrpskih stranaka u Crnoj Gori kao odgovor na rezoluciju u Srebrenici u Ujedinjenim narodima. Hrvatski politički vrh, ali i crnogorski političari, to su ocijenili kao pokušaj Srbije da pogorša odnose između Zagreba i Podgorice i europski put Crne Gore, europskom članstvu najbliže zemlje. 

Opara je veleposlanika pitao i o Orbanovim nedavnim putovanjima u Kijev, Moskvu i Peking. Mađarski premijer u utorak je u Washingtonu na sastanku na vrhu NATO saveza. 

Demcsák je rekao kako Budimpešta vodi „novu vrstu diplomacije” kojom se „globalno otvara prema svim političkim čimbenicima”. Naglasio je da se teška pitanja ne smiju izbjegavati, nego se o njima treba izravno identificirati, pa da stoga razgovor nema alternativu. 

Mađarski veleposlanik rekao je da je Orban unaprijed najavio svoje posjete saveznicama iz NATO-a te da će nakon susreta u Washingtonu podnijeti izvješće drugim zemljama EU-a.  

„Mi ne možemo pregovarati u ime EU-a, ali možemo podijeliti svoje iskustvo”; kazao je. 

(Hina) xis yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙