FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konkurentnost, obrana i proširenje: Mađari u Saboru predstavili predsjedanje EU-om

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB, 9. srpnja 2024. (Hina) – Jačanje europske konkurentnosti, rasterećenje birokracije, snažnija obrambena politika i proširenje na zapadni Balkan dio su prioriteta mađarskog predsjedanja Europskom unijom pod motom „Učinimo Europu ponovno velikom”.

Mađarski veleposlanik Csaba Demcsák u Hrvatskoj u utorak je predstavio prioritete šestomjesečnog mađarskog predsjedanja, započetog 1. srpnja, na prvoj sjednici Odbora za europske poslove novog saziva Sabora. 

Demcsák je naglasio kako je riječ o drugom mađarskom predsjedanju, ovog puta u „iznimno izazovnim vremenima u našem susjedstvu”, dok „Europa sve više zaostaje za svojom konkurencijom” te se mora baviti migracijama, prirodnim katastrofama, klimatskim promjenama i demografskim trendovima. 

Budimpešta je za moto svog predsjedanja odabrala „Učinimo Europu ponovno velikom”, kopirajući time slogan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kandidata za povratak u Bijelu kuću u studenom. 

Mađarska se za predsjedanje pripremala dvije godine, održat će 37 sastanaka Vijeća EU-a te oko 1600 neformalnih sastanaka. U susjednoj zemlji u studenom će se održati skup Europske političke zajednice, a isti mjesec i sastanak na vrhu s državama zapadnog Balkana. 

Budimpešta je snažan zagovornik proširenja Europske unije na to područje, pa je to pitanje izdvojila kao jedan od sedam prioriteta svog predsjedanja – proširenje na temelju individualnih zasluga država. 

Osim toga, Mađarska će naglasak staviti na jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, smanjivanje administrativnog tereta i jačanje europske obrambene politike kako bi kontinent igrao snažniju ulogu u osiguravanju svoje sigurnosti. 

Prioriteti mađarskog predsjedanja su i suzbijanje nezakonitih migracija, pri čemu treba razviti učinkovitiju suradnju s trećim zemljama, oblikovanje budućnosti kohezijske politike kako bi se ujednačio razvoj svih dijelova Europe, te promicanje poljoprivredne politike koja će biti usmjerena na poljoprivrednika čiji je opstanak danas „ugrožen”. 

„Vjerujemo da je nužno promatrati poljoprivredu ne kao izvor, nego kao dio rješenja klimatskih promjena”, rekao je mađarski veleposlanik. 

Nakon Mađarske, često u sukobu s EU-om i drugim državama članicama čije odluke blokira svojim vetom, predsjedanje EU-om preuzima Poljska. 

Prioritet Mađarske je i hvatanje ukoštac s demografskim izazovima.

Demcsák je naglasio kako europsko društvo stari, nema dovoljno radne snage te da je zbog toga i sustav socijalne sigurnosti neodrživ. To je problem koji je prisutan u svim državama članicama te stoga EU mora „učinkovito i hitno” odgovoriti na te izazove. 

(Hina) xis yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙