FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predstavio plan za provedbu pakta o migracijama i azilu

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) - Europska komisija je u srijedu predstavila zajednički plan za provedbu pakta o migracijama i azilu na temelju kojeg će države članice izraditi nacionalne provedbene planove.

Pakt o migracijama i azilu, paket od 10 zakonodavnih akata kojima se reformira europska migracijska politika i politika azila, stupio je na snagu u utorak nakon objave u Službenom listu. Europski parlament izglasao je pakt 10. travnja 2024., a Vijeće EU-a 14. svibnja ove godine.

Da bi se počeo provoditi, države članice trebaju uspostaviti pravne i operativne kapacitete za primjenu novih zakona. Stoga je rok za početak provedbe postavljen za 2026. godinu.

“Pakt o migracijama i azilu jučer je stupio na snagu. Sada je počelo odbrojavanje do novog roka, imamo točno dvije godine da provedemo pakt na terenu, do 11. lipnja 2026. godine”, rekao je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

Komisija je u provedbenom planu definirala što sve države članice moraju napraviti da bi bile spremne za provedbu pakta. Sada imaju rok do prosinca za izradu nacionalnih planova.

Zajednički provedbeni plan Komisija će predstaviti državama članicama na sastanku Vijeća za unutarnje poslove, koji se sastaju u četvrtak u Luxembourgu. On će biti temelj za pripremu nacionalnih provedbenih planova država članica koji bi trebali biti dovršeni do 12. prosinca 2024.

Države članice mogu računati na operativnu, tehničku i financijsku potporu Komisije i agencija EU-a tijekom cijelog postupka. Države članice mogu primiti potporu i iz Instrumenta za tehničku potporu, koji će objaviti namjenski poziv za potporu državama članicama u izradi njihovih nacionalnih provedbenih planova. Komisija je uspostavila posebne timove za potporu koji će od sada do jeseni posjetiti sve glavne gradove država članica kako bi pomogla državama članicama u pripremi tih nacionalnih provedbenih planova.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je da će okviru sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027.  za te svrhe biti na raspolaganju 3,6 milijardi eura.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙