FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 7. travnja 2024. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta sljedeći će tjedan glasati o novim pravilima u upravljanju migracijama i azilom i potvrditi dogovor postignut s Vijećem EU-a krajem prošle godine.

Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se u srijedu i četvrtak u Bruxellesu na mini-plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, na kojoj bi trebali izglasati niz vrlo važnih zakona. U srijedu bi trebali dati konačno zeleno svjetlo o paketu zakonodavnih akata koji čine pakt o azilu i migracijama.

Predstavnici Europskog parlamenta i država članica postigli su 20. prosinca prošle godine privremeni politički dogovor pet ključnih zakonodavnih akata kojima će se reformirati EU-ov sustav azila i migracija. Taj dogovor već su odobrili predstavnici država članica i sada je preostalo još samo glasanje u Europskom parlamentu.

Europska unija je nekoliko godina pokušavala nova pravila koja bi trebala donijeti više reda u upravljanju migracijama i azilom, jednim od gorućih problema koji traje još od 2015. godine.

Prema dogovoru dviju zakonodavnih institucija, Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, zemlje prvog ulaza migranata na teritorij EU-a provodit će stroži postupak azila na vanjskim granicama Unije i imat će više ovlasti u vraćanju tražitelja azila koji imaju male izglede da im bude odobrena međunarodna zaštita.

Pakt predviđa da kada se države članice na vanjskim granicama nađu pod velikim migrantskim pritiskom, ostale članice moći će birati hoće li primiti određen broj migranata ili će uplaćivati u zajednički fond EU-a po 20 tisuća eura za svakog migranta kojeg odbiju.

U četvrtak će zastupnici raspravljati i glasati o reformi tržišta električne energije.  Zastupnici će dati konačno zeleno svjetlo za dogovor o reformi tržišta električnom energijom u EU-u koji podrazumijeva zaštitu potrošača od naglih skokova cijena struje.

Vijeće i Parlament postigli su sredinom prosinca prošle godine dogovor koji će omogućiti  potrošačima da biraju ugovore s fiksnom ili promjenjivom cijenom električne energije te da im budu dostupne ključne informacije o mogućim opcijama, dok kompanije ne smiju jednostrano mijenjati uvjete ugovora,.

U srijedu će zastupnici glasati o reviziji nekoliko direktiva kojima se jačaju postojeći tržišni standardi za med, voćne sokove, džemove i mlijeko.  Nova pravila predviđaju između ostaloga obvezno označivanje podrijetla meda - zemlje podrijetla u mješavinama meda morat će se navesti na etiketi silaznim redoslijedom s postotkom svakog podrijetla.

Zastupnici će u srijedu raspravljati s predstavnicima Vijeća i Komisije o stanju demokracije u Mađarskoj, a u četvrtak o prijetnjama za slobodu medija i vladavinu prava u Slovačkoj.

Travanj je jedan od tri mjeseca u godini kada se svi sastanci Vijeća EU-a održavaju u Luxembourgu. U petak se tamo sastaju ministri financija svih država članica, a dan prije ministri financija 20 članica eurozone.

Belgijsko predsjedništvo u prvoj polovici tjedna organizira neformalni sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva koji će se održati u Genku, a u četvrtak i petak u Louvan-la-Neuveu održava se neformalni sastanak ministara zaduženih za telekomunikacije.

U srijedu će Komisija na svoj redovitoj tjednoj sjednici raspravljati o budućnosti jedinstvenog tržišta. Na sjednici će biti bivši talijanski premijer Enrico Letta koji je zadužen da pripremi izvješće i preporuke o budućnosti jedinstvenog tržišta, jednim od najvećih postignuća europskih integracija.

Letta će svoje izvješće predstaviti čelnicima država članica koji će se okupiti 17. i 18. travnja na izvanrednom samitu u Bruxellesu.

Prema dosad poznatim informacijama, Letta će se u svom izvješću zauzeti za dovršetak jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i financija te za zajedničku industrijsku politiku na razini EU-a umjesto 27 nacionalnih politika.

Letta je početkom ove godine izjavio da je jedinstveno tržište jedno od najvećih europskih postignuća, ali da je donijelo negativne posljedice jer je sloboda kretanja osoba dovela i do odljeva mozgova iz siromašnijih članica. Sloboda kretanja podrazumijeva slobodu pojedinaca da biraju gdje će živjeti i raditi, a Letta kaže da je potrebno osigurati i slobodu za ostanak u svojoj zemlji.

Letta je u jednom svom govoru prošli mjesec rekao da se 30 godina nakon pokretanja jedinstvenog tržišta treba fokusirati na stratešku autonomiju Europe u područjima poput obrane, telekomunikacija, energije i financija.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙