FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 10. ožujka 2024. (Hina) - Sljedeći tjedan Komisija bi trebala objaviti svoje ideje o reformama EU-a koje su potrebne za proširenje, zastupnici Europskog parlamenta okupljaju se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Europska komisija će nakon sastanka u utorak objaviti komunikaciju o reformama koje bi Europska unija trebala poduzeti kako bi se mogla dalje širiti.

Europska unija po sadašnjim pravilima teško funkcionira sa sadašnjih 27 članica, stoga je općeprihvaćeno mišljenje da se i sama Unija mora promijeniti kako ne bi došlo do paralize kade bude brojala tridesetak i više članica.

Komunikacija je vrsta dokumenata u kojoj Komisija iznosi svoje ideje Vijeću i Parlamentru  o određenom pitanju i ne sadrži nikakve konkretne zakonodavne prijedloge, nego služi za poticanje rasprave o određenoj temi.

 Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici će glasati o nekoliko zakonskih prijedloga, između ostaloga, o aktu o slobodi medija, o umjetnoj inteligenciji, o energetskoj efikasnosti zgrada, o novim pravilima za smanjenje emisija motpornih vozila, tzv. normi Euro7

 U utorak prije podne održat će se rasprava o predstojećem samitu EU-a 21. i 22. ožujka na kojem će glavne teme biti ruska agresija na Ukrajinu, rat na Bliskom istoku te sigurnost i obrana. Zastupnicima će se u raspravi obratiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predstavnik belgijskog predsjedništva Vijeća EU-a.

 U srijedu ujutro, zastupnicima će o svojoj viziji Europe i budući izazovima govoriti finski premijer Petteri Orpo.

 U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri za rad i socijalnu politiku država članica, a utorak ministri financija.

 

 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙