FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelenskij kaže da je preporuka EU-a "ispravan povijesni korak"

Autor: Renata Tomašević Virovec

KIJEV, 8. studenoga 2023. (Hina/Reuters) - Preporuka Europske komisije (EK) da se s Kijevom otvore pristupni pregovori "ispravan  je povijesni korak", rekao je u srijedu ukrajinski šef države, a njegova kolegica iz susjedne Moldavije koja je dobila jednaku preporuku obećala je da će zemlja neumorno raditi na putu prema članstvu.

"Ukrajinci to zaslužuju i zbog toga što štite europske vrijednosti i zbog toga što, čak i u vrijeme rata, razvijaju državne institucije", napisao je Volodimir Zelenskij na Telegramu.

"Unatoč svim poteškoćama, idemo naprijed", poručio je Zelenskij u video poruci objavljenoj na medijskoj platformi X.

Ukrajina očekuje da će lideri EU-a podržati preporuku EK-a i početi pregovore u prosincu, poručio je, kako prenosi agencija dpa. 

"Naša zemlja mora biti u Europskoj uniji", rekao je Zelenskij.

"Ukrajinci to zaslužuju i zbog toga što brane europske vrijednosti i zbog činjenice da čak i u samom jeku rata držimo se obećanja i razvijamo državne institucije".

Komisija je u srijedu preporučila otvaranje pregovora  o pristupanju Ukrajine kada se završi provedba reformi u brobi protiv korupcije, ograniči borba protiv korupcije, kaoi utjecaj oligrarta te zaštite nacionalne manjine.

"Sve potrebne odluke se provode", poručio je Zelenskij.

Moldavija 

Zamjenica ukrajinskog premijera Olja Štefanišina u srijedu je pohvalila izvješće EK-a.

"To je rezultat goleme količine rada koju je zemlja odradila u vrijeme rata", napisala je. 

Preporuku za otvaranje pregovora Europska komisija dala je i za Moldaviju, susjedu Ukrajine koja je također u napetim odnosima s Moskvom.

"Moldavija čvrsto stoji na putu članstva u EU-u i nastavit ćemo neumorno raditi na tome cilju", rekla je predsjednica Maia Sandu.

Glasnogovornik njemačke vlade je izjavio da će Berlin pažljivo proučiti preporuku EK-a prije nego što donese vlastiti odluku.

Pregovori o članstvu ovise o uspjehu reformi, rekao je.

 

(Hina) xrt/xbc yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙