FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka podržava ulazak zapadnog Balkana u EU

Autor: Miho Dobrašin

DELFI, 27. travnja 2023. (Hina) - Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou rekla je u srijedu na otvaranju gospodarskog foruma u Delfiju da njena zemlja ima "vodeću ulogu" unutar Europske unije u podržavanju zemalja zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU.

"Kao deveta najstarija članica današnje EU, Grčka ima vodeću ulogu u podržavanju pristupnih pregovora sa zapadnim Balkanom, a također i u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa svih zemalja u jugoistočnoj Europi i na istočnom Mediteranu", izjavila je Sakellaropoulou.

U Delfima, grčkom gradiću udaljenom 160 kilometara od Atene, ovaj tjedan se održava Delphi Economic Forum, što je istočnoeuropska inačica gospodarskog foruma u Davosu.

Najavljeno je više od 900 sudionika među kojima i hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović. On bi u petak trebao govoriti na panelu o energetskoj sigurnosti, odnosno o dobavnim pravcima plina u EU, uslijed rata u Ukrajini i prekida odnosa s Rusijom.

Među temama će biti i politička situacija u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu te pregovore Beograda i Prištine oko statusa Kosova.

Pod grčkim predsjedanjem EU-om 2003. bila je usvojena deklaracija u kojoj je prvi put bilo navedeno da je budućnost jugoistočne Europe unutar EU-a. Od tada je prošlo 20 godina, no samo je Hrvatska ušla u EU 2013. godine.

Grčka predsjednica, međutim, smatra da bi invazija Rusije na Ukrajinu trebala ubrzati pristupne pregovore sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"EU je geopolitički sazrela zbog ruske invazije. Ona je shvatila da gospodarska i energetska ovisnost o autoritarnim režimima ne osiguravaju mir", izjavila je Sakellaropoulou.

Grčka podržava Ukrajinu na koju je Rusija prije 14 mjeseci izvela invaziju.

"Grčka je, kao organski dio Europe i Zapada, od prvog trena požurila braniti vrijednosti međunarodnog prava od agresivnog revizionizma. Potpora ukrajinskom narodu, čija je budućnost u demokratskoj Europi mira i prosperiteta, ostaje obveza Zapada”, rekla je grčka predsjednica.

Osvrnuvši se na poboljšanje odnosa između Grčke i Turske nakon razornih potresa u veljači, i pomoći koju je poslala Grčka, ustvrdila je da to "zbližava dva susjedna naroda i stvara nadu za novu, bolju eru u bilateralnim odnosima".

(Hina) xmdob ymhud

An unhandled error has occurred. Reload 🗙