FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predstavio strategiju za povratak osoba koje nemaju pravo na azil

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 24. siječnja 2023. (Hina) - Europska komisija je u utorak predložila novu operativnu strategiju za učinkovitiji povratak migranata kojima je odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom.

“Oni koji nemaju pravo na ostanak moraju biti vraćeni u zemlje podrijetla. Tako štitimo sustav azila", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, predstavljajući strategiju.

Johansson je rekla da svake godine zemlje članice donesu oko 300 tisuća odluka o povratku, ali da se "samo 70 tisuća ljudi stvarno vrate u zemlje iz kojih su došli”. "To trebamo povećati i to rješavamo u ovoj strategiji”, rekla je.

Komisija navodi da je glavni cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom EU-a i Poveljom o temeljnim pravima. Strategijom su obuhvaćena četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizacija upravljanja vraćanjem.

Koordinatorica EU-a za povratak migranata Mari Juritsch rekla je da povratak migranata u zemlje podrijetla treba biti zajednička odgovornost EU-a.

Johansson i Juritsch kažu da učinkovit i zajednički sustav EU-a za povratak treba služiti i kao sredstvo odvraćanja kako bi se doprinijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙