„Meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina” upisano je u registar proizvoda sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), što je treći proizvod koji su zajedno zaštitile Hrvatska i Slovenija.
Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI najsnažnije su povezani s mjestom proizvodnje. Riječ je o poljoprivrednim proizvodima i vinu kod kojih se postupak proizvodnje, prerade i priprema mora odvijati na određenom području.
„Meso istarskog goveda – boškarina“ / „Meso istrskega goveda – boškarina“ je svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo oteljenih u području istarskog poluotoka, unutar administrativnih granica Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije te na području slovenskog dijela Istre.
Goveda su podvrgnutih standardnom postupku usmrćivanja i obrade trupa. Na tržište se može staviti kao svježi ili zamrznuti proizvod.
„Meso istarskog goveda – boškarina“ / „Meso istrskega goveda – boškarina“ je svijetlo ružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno, te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela.
Prije boškarina, Hrvatska i Slovenija su zajedno zaštitile istarski pršut i istarsko maslinovo ulje. U proceduri zaštite kod Europske komisije još su dvije zajedničke prijave Slovenije i Hrvatske - za istarski ovčji sir i istarski med.
Provedbena uredba Europske komisije upisana je u Službeni list EU-a 14. studenoga i stupa na snagu 20 dana nakon objave. Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.