FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka domaćin međunarodne konferencije o poratnoj obnovi Ukrajine

Autor: Branka Vojnović

BERLIN, 25. listopada 2022. (Hina/dpa) - Međunarodni stručnjaci okupit će se u utorak u Berlinu kako bi razgovarali o poratnoj obnovi Ukrajine na konferenciji u organizaciji Europske komisije i Njemačka, koja trenutno predsjeda Skupinom G7.

Predviđeno je da među sudionicima bude i ukrajinski premijer Denis Šmihal, nakon što je u ponedjeljak u Berlinu zajedno s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom otvorio njemačko-ukrajinski poslovni forum o ponovnoj izgradnji ratom razorene države.

Poratna obnova Ukrajine bit će "generacijska misija" koja zahtijeva strategiju na razini "Marshallova plana", napisali su Scholz i predsjednica Ursula von der Leyen u eseju objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung prošli tjedan.

U sklopu Marshallova plana, Sjedinjene Države financirale su obnovu europskih zemalja nakon Drugoga svjetskog rata milijardama dolara između 1948. i 1952. godine.

Konferencija u utorak trebala bi biti svjetionik nade za Ukrajinu, rekao je Scholz tijekom vikenda.

"Poanta je da sada šaljemo signal nade, usred užasa rata, da stvari ponovno budu bolje", rekao je.

Međunarodnu stručnu konferenciju o oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine otvorit će Scholz i von der Leyen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi se obratiti sudionicima uvodnim govorom, navodi se na internetskoj stranici događaja.

(Hina) xbv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙