FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 11. rujna 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj je središnji događaj govor o stanju Unije predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen održat će u srijedu ujutro tradicionalni govor o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta. Ona će govoriti o rezultatima postignutim prošle godine, koja je protekla u znaku energetske krize i ruske agresije na Ukrajinu te o planovima za sljedeću godinu.

Rujansko plenarno zasjedanje Europskog parlamenta tradicionalno je obilježeno govorom predsjednika Europske komisije o stanju Unije, uvedenim Lisabonskim ugovorom 2009. U njemu se obično sažimaju postignuća iz protekle godine te predstavljaju prioritete i inicijative koje se planiraju poduzeti u narednoj godini.

U utorak će Europska komisija, koja će također svoju tjednu sjednicu održati u Strasbourgu, predstaviti konkretne prijedloge za zaustavljanje rasta cijene energije, najvećeg problema koji muči građane EU-a uoči predstojeće sezone grijanja.

U petak su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku okupili ministri energetike koji su razgovarali o nekoliko opcija za zaustavljanje cijena energije. Na temelju tih rasprava Komisija će pripremiti konkretne prijedloge i uputiti ih u zakonodavnu proceduru.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela rekao je nakon sastanka da će do kraja ovoga mjeseca biti prihvaćene četiri mjere. To uključuje ograničenje prihoda za energetske tvrtke koje za proizvodnju struje ne koriste plin, a višak preko toga ograničenja preusmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu, zatim plan o smanjenju potrošnje plina i električne struje, solidarni porez koje bi plaćale naftne i plinske tvrtke te program potpore za likvidnost energetskim tvrtkama u poteškoćama.

Oko prijedloga da se uvede ograničenje cijena na ruski plin koji se doprema plinovodom nema suglasnosti među državama članicama. Prijedlog koji ima više izgleda za prihvaćanje je da se uvede ograničenje cijena za sav plin koji se uvozi bez obzira od koga se kupuje.

Komisija će utorak objaviti prijedlog zakona o slobodi medija.

Aktom o slobodi medija želi se zaštititi pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu Unije.

Komisija je početkom ove godine pokrenula javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja o najvažnijim pitanjima koja utječu na funkcioniranje unutarnjeg medijskog tržišta, uključujući različite vrste uplitanja u medije, kao i o gospodarskim kretanjima.

Javno savjetovanje odnosilo se na tri glavna područja, u prvom je  naglasak na transparentnosti i neovisnosti (npr. nadzoru nad transakcijama na medijskom tržištu, transparentnost vlasništva nad medijima), u drugom na uvjetima za dobro funkcioniranje medijskih tržišta (izloženost različitim mišljenja, medijske inovacije na tržištu Unije), a u trećem na pravednoj dodjeli državnih sredstava (neovisnost javnih medija, transparentnost i pravedna dodjela sredstava za državno oglašavanje).

U utorak ujutro zastupnicima Europskog parlamenta obratit će se finska premijerka Sanna Marin, koja će govoriti o svojim pogledima o sadašnjoj situaciji u Europi i budućem smjeru kojim bi Unija trebala ići.

 Zastupnici će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasati o rezoluciji u kojoj će navesti da se Mađarsku više ne može smatrati punom demokracijom i da su temeljne vrijednosti EU-a u toj zemlji pod sustavnom prijetnjom.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙