FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 4. rujna 2022. (Hina) - Pitanje velikog rasta cijena energije sljedeći će tjedan biti dominantna tema u Europskoj uniji.

U petak će se ministri energetike država članica EU-a okupiti na izvanrednom sastanku na kojem će razgovarati o mjerama koje se mogu poduzeti na europskoj razini na obuzdavanju rasta cijena i pripremama za predstojeću sezonu grijanja.

Europska komisija je prošli tjedan pripremila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu ministara energetike.

Komisija u tom dokumentu navodi da se u suočavanju s rekordnim rastom cijena energije treba kratkoročno usredotočiti na kombinaciju tri pristupa.

Prvi je štednja energije kako bi se smanjila potražnja za plinom čije cijene određuju cijene električne energije.

Drugi pristup je da se ekstraprofiti energetskih tvrtki usmjere prema siromašnijim građanima i poduzećima koja za svoje poslovanje troše puno energije.

Budući da se cijena električne energije određuju prema najskupljoj komponenti koja se koristi u proizvodnji, a to je trenutačno plin, mnoge energetske tvrtke koje za proizvodnju električne energije malo ili nikako koriste plin ostvaraju enormno visoke prihode.

Ideja je da se ti ekstraprofiti usmjere tamo gdje je najpotrebnije, čime bi se također izbjegli dodatni transferi iz nacionalnih proračuna.

Treći pristup je ograničavanje cijene plina koji se plinovodima dostavlja iz Rusije.

Što se tiče mjera na srednji i dugi rok, Komisija predlaže da se određivanje cijene električne energije razdvoji od cijene plina te da se krene s masovnim ulaganjima u obnovljive izvore energije kako bi se postigla energetska neovisnost.

Države članice sve glasnije pozivaju da EU poduzme mjere za obuzdavanje tih troškova.

Italija, Belgija i Češka zalažu se za zamrzavanje cijene plina na razini Unije, dok Francuska i Grčka žele da Europa odvoji cijenu električne energije od sve veće cijene plina.

Češko predsjedništvo Vijećem EU-a sljedeći tjedan organizira dva neformalna sastanka u Pragu. U utorak i srijdu sastaju se ministri zdravstva, a u petak i subotu ministri financija.

U ponedjeljak će ukrajinski premijer Denis Šmihal biti gost Europskog parlamenta, gdje će se sastati s predsjednicom Robertom Metsolom te razgovarati s predstavnicima zastupničkih klubova o najnovijem razvoju u ukrajinskom obrambenom ratu protiv ruske agresije.

 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙