FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival čipke Lepoglava 2022. od 9. do 11. rujna

Autor: Siniša Kalajdžija

LEPOGLAVA, 31. kolovoza 2022. (Hina) - Program 26. međunarodnog festivala čipke Lepoglava 2022., koji će se od 9. do 11. rujna održavati u Lepoglavi pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, predstavljen je u srijedu. 

Ovogodišnja zemlja partner je Slovačka, a uz brojne hrvatske, na festivalu će sudjelovati čipkarske udruge i škole iz Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije i Slovačke. Tema ovogodišnjeg festivala je "Čipka i umjetnost".

 Zemlja partner Slovačka predstavit će se s 11 vrsta svojih čipki, zidnim kuharicama kao likovnim izričajima slovačkih baka u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice te izložbom „This is Slovakia“ u organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike u Hrvatskoj.

 „Tradicionalno, prvi dan festivala započinjemo Danom europske baštine, uz različite radionice i predavanja. S obzirom da je ova godina proglašena godinom stakla, imat ćemo i predavanja o staklu koje ćemo povezati s našom čipkom”, rekla je direktorica Turističkog ureda TZ Grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak.

Svečano otvorenje najavljeno je za petak, 9. rujna u 19 sati, uz podizanje festivalske zastave, a uslijedit će vatromet uz glazbu.

U subotu će se posjetitelji moći upoznati s tradicionalnim lepoglavskim i slovačkim jelima.

I ove je godine za posjetitelje organiziran bogat glazbeno-scenski program. Nastupit će studenti pjevači Muzičke akademije u Zagrebu, Zagrebački gudački kvartet, čelistica Ane Rucner, Big Band iz Čakovca. 

 Supokrovitelji 26. međunarodnog festivala čipke Lepoglava 2022. su ministarstva kulture, turizma i poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Hrvatska turistička zajednica, Varaždinska županija i Grad Lepoglava.

 

 

(Hina) xskal yum

An unhandled error has occurred. Reload 🗙