FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan voda u Opatiji, u more bačene kuglica s efektivnim mikroorganizmima

Autor: Helena Šupraha

OPATIJA , 22 ožujka 2022. (Hina) - Svjetski dan voda obilježen je u utorak Opatiji ekološkom akcijom, u kojoj su učenici osnovnih škola u more bacili 13.800 kuglica s efektivnim mikroorganizmima, označivši tako i 138 godina postojanja vodoopskrbe i odvodnje na liburnijskom području.

Efektivni mikroorganizmi sastoje se od otopine 80-ak raznih mikrobnih skupina, uglavnom fotosintetskih bakterija i bakterija mlječnih kiselina koje, uz druge prirodne mikroorganizme, dovode stanište u prirodnu ravnotežu.

Akciju su organizirale Liburnijske vode d.o.o., a sudjelovala su djeca iz osnovnih škola "Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije i "Dr. Andrija Mohorovičić" iz Matulja, koja su prethodno, uz dodatak gline, oblikovala kuglice u svojim školama.

Materijal za kuglice osigurala je tvrtka “Efektivni mikroorganizam originalna tehnologija” iz Rijeke.

Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak rekao je kako je to već četvrta takva akcija u povodu Svjetskoga dana voda, a prethodne su se bile u Ičićima, Voloskom i Lovranu.

Naglasio je da su kuglice od efektivnih mikroorganizama posve prirodne.

Svjetski dan voda obilježen je i ispred Opatijske tržnice - mrkat, gdje su članovi Udruge Žmergo, opatijskog Društva Naša djeca” i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća organizirali promotivni štand i informirali sugrađane o važnosti očuvanja voda.

(Hina) xhsup ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙