FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan voda posvećen podzemnim vodama

Autor: Marina Bujan

ZAGREB, 22. ožujka 2022. (Hina) - "Učinimo nevidljivo vidljivim" geslo je Svjetskog dana voda, 22. ožujka, koji ove se godine obilježava na temu podzemnih voda koje su posebno bogatstvo Hrvatske.

Podzemne vode su za Hrvatsku iznimno važne jer su glavni izvor vode za javnu vodoopskrbu. Više od 90 posto vode koja se zahvaća za potrebe vodoopskrbe u Hrvatskoj dolazi upravo iz podzemnih voda.

Njihovo dobro stanje, kako količinski, tako i stupnjem kvalitete, od velikog je značaja za održivost sustava vodoopskrbe, ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Hrvatska je na prvom mjestu u Europi po zalihama pitke vode po broju stanovnika, a procjena količine obnovljivih zaliha podzemnih voda iznosi 22.430.000.000 kubičnih metara na godinu, što znači da raspolaže velikim ukupnim godišnjim količinama vode.

Kvaliteta podzemnih voda na visokoj je razini, a u cilju smanjenja visoke ranjivosti vodnih resursa planiranim ulaganjem u rekonstrukciju sustava smanjuje se negativan sinergijski učinak klimatskih promjena i antropogenog utjecaja na raspoloživost i kvalitetu voda.

U Ministarstvu kažu kako je za očuvanje podzemnih voda nužna međusektorska suradnja. Vode su od esencijalne važnosti za poljoprivredu, akvakulturu, šumarstvo i hidroenergiju, pa treba ograničiti njihovo onečišćenje i druge utjecaje. Zbog toga su važni projekti zaštite voda od onečišćenja, prije svega izgradnje vodnokomunalne infrastrukture.

Gotovo 2,5 milijuna stanovnika imat će poboljšani sustav odvodnje i pročišćavanja

Tako je putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. odobreno 60 projekata ukupne vrijednosti 25,8 milijardi kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 20,5 milijardi, a EU-ova bespovratna sredstva 14,4 milijarde.

Njihovim dovršetkom će 575.000 stanovnika dobiti pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz javne vodoopskrbe, a gotovo 2,5 milijuna stanovnika imat će poboljšani sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Bit će izgrađeno ili obnovljeno 1700 kilometara javne vodoopskrbne mreže i 4100 kilometara mreže javne odvodnje. 

Izgradit će se 27 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja i 17 uređaja 2. stupnja pročišćavanja, 13 uređaja bit će nadograđeno na 3. stupanj, a 12 na 2. stupanj. Time će se značajno povećati standard građana te doprinijeti očuvanju voda.

Na raspolaganju su i sredstva u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Dostupno je 5,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava, od čega je 4,06 milijardi namijenjeno za ulaganja u vodnokomunalni sektor.

(Hina) xbma ykt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙