FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković: EU poslao snažne poruke Ukrajini

Autor: Slavko Vukadin

VERSAILLES, 11. ožujka 2022. (Hina) - Europska unija uputila je Ukrajini snažne poruke podrške i spremnosti da intenzivira i produbi odnose kako bi joj omogućili da ide dalje na svom europskom putu, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici 27 država članica, koji su se okupili na dvodnevnom samitu u Versaillesu, usvojili su nakon rasprave koja je trajala do ranih jutarnjih sati, izjavu o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

“Usvojili smo deklaraciju i ponovili snažne poruke podrške, poruke restriktivnih mjera Rusiji, humanitarnu pomoć glede prihvata izbjeglica. Mi smo s političke razine izrazili spremnost da intenziviramo i produbimo odnose kako bismo omogućili Ukrajini da ide dalje svojim europskim putem”, rekao je Plenković.

“Europsko vijeće priznaje ukrajinske europske težnje i europski izbor, kao što je zapisano u sporazumu o pridruživanju”, kaže se u izjavi čelnika EU-a.

Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao 28. veljače zahtjev za članstvo u EU-u, države članice su zatražile od Komisije da izradi mišljenje o toj kandidaturi.

“Vijeće je brzo djelovalo i pozvalo Komisiju da izradi mišljenje o zahtjevu u skladu s relevantnim odredbama Ugovora o Europskoj uniji”, kaže se u izjavi.

Izrada mišljenja je uobičajeno postupak koji prethodi davanju statusa kandidata za članstvo.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će Komisija udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini s novih 500 milijuna eura.

“Svi su potpuno svjesni da moramo povećati našu vojnu potporu Ukrajini. Siguran sam da će čelnice odobriti taj novac”, rekao je Borrell. 

 

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙