FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU-a u četvrtak o ukrajinskoj krizi

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 16. veljače 2022. (Hina) - Čelnici država članica EU-a razgovarat će u četvrtak u Bruxellesu o gomilanju ruske vojske na ukrajinskim granicama, objavio je u srijedu dužnosnik Unije.

“Prije samita EU-AFrika, održat će se jednosatni neformalni sastanak članova Europskog vijeća o situaciji povezanoj s razvojem događaja između Rusije i Ukrajine”, objavio je Barend Leyts, glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Nakon sastanka neće biti formalnih zaključaka.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije u srijedu da Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom i da se za sada ne vidi  nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

I prije nego što je odlučeno da se održi neformalni sastanak o sigurnosnoj situaciji u Europi, postojala je bojazan da će samit EU-Afrika biti zasjenjene stanjem na istoku Europe.

Na samitu u Bruxellesu u četvrtak i petak okupit će se čelnici država članica Europske i Afričke unije. Cilj je sastanka pokrenuti ambiciozan paket ulaganja između Afrike i Europe, uzimajući pritom u obzir globalne izazove kao što su klimatske promjene i trenutačna zdravstvena kriza. Trebali bi razgovarati i o alatima i rješenjima za promicanje stabilnosti i sigurnosti putem obnovljene strukture za mir i sigurnost.

Prošli su tjedan predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika posjetili Senegal. Von der Leyen je najavila da Europa namjerava mobilizirati tijekom sljedećih nekoliko godina 150 milijardi eura privatnih i javnih investicija.

Program Afrika-Europa prvi je regionalni plan u okviru  nove europske strategije povezivosti pod nazivom “Global Gateway”, kojim EU želi parirati kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Ta strategija  predviđa ulaganja do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte diljem svijeta do 2027. , a polovica bi bila namijenjena za Afriku

(Hina) xsv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙