FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina žena u EU krivi pandemiju covida za porast rodnog nasilja

Autor: Ružica Aščić

BRUXELLES, 4. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Gotovo tri od četiri žene u Europskoj uniji smatraju da je pandemija covida potaknula povećanje fizičkog i psihološkog nasilja nad njima, prema anketi Eurobarometra objavljenoj u petak. 

Anketa, koju je naručio Europski parlament uoči Dana žena 8. ožujka, pokazuje da 77 posto žena u EU smatra da je pandemija uzrokovala porast rodnog nasilja u njihovim zemljama, s time da je devet od 10 ispitanica to reklo u Grčkoj i Portugalu.

U svim ostalima zemalja EU-a osim u dvije - Finskoj i Mađarskoj - više od polovice žena smatra da je došlo do povećanog nasilja.

Kad su upitane kako se pozabaviti s ovim problemom, 58 posto intervjuiranih žena reklo je da bi trebalo biti jednostavnije prijaviti rodno nasilje. 

Oko trećina žena iz EU reklo je da je pandemija imala negativan utjecaj na njihov osobni prihod, prema anketi, koja se temelji na uzorku od blizu 27.000 žena od 15 ili više godina iz 27 EU zemalja.

Žene također smatraju da su mjere donesene za zaustavljanje širenja koronavirusa imale veliki utjecaj na njihovo mentalno zdravlje. 

Određene kategorije u tom smislu pogođene su više od drugih - primjerice žene koje imaju djecu mlađu od 15 godina rekle su da je zatvaranje škola i vrtića imalo veliki utjecaj na njihovo mentalno zdravlje.

"Rezultati ankete Barometra potvrđuju ono što već znamo: pandemija covida-19 nesrazmjerno je utjecala na žene i djevojke na mnoge načine"; rekao je zastupnik Robert Biedron, koji predsjeda odborom Europskog parlamenta za prava žena i rodnu ravnopravnost.

 

(Hina) xra ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙