FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panel: Krize kroz koje prolazi EU traže zajednički odgovor

Autor: Paulo Simić

ZAGREB, 18. veljače 2022. (Hina) - Europa je u posljednjih 5 godina prošla kroz niz kriza, financijsku, migrantsku, brexit i pandemiju, koje su pokazale da Unija mora pronaći zajedničke odgovore na njih, istaknuo je u petak na panelu „Globalna i regionalna uloga EU“ na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Panel je održan u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pokrenute kako bi institucije Europske unije čule mišljenja i prijedloge građana za neke od gorućih problema s kojima se suočava 27 zemalja članica.

Državni tajnik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Gašper Dovžan rekao je da se na globalne probleme može uspješno odgovoriti jedino zajedničkim rješenjeima.

„Financijska je kriza ostavila razorne posljedice, a migrantska kriza još uvijek traje. One su onemogućile stvaranje međusobnog povjerenja među državama članicama, što se kasnije pokazalo kod Brexita“.

Dovžan podržava europski put zemalja zapadnog Balkana. Smatra da se kroz proces integracije sva neriješena politička pitanja mogu rješiti na miran način.

„Europska unija je jedini okvir unutar kojeg granice nisu nešto što razdvaja narode jedne od drugih. Uzmimo kao primjer problem granice između Sjeverne Irske i Republike Irske koji se pojavio nakon Brexita. On nam pokazuje što se događa ako napravimo korak unatrag kad je proces integracije u pitanju“, rekao je.

U donošenje zajedničkih rješenja treba uključiti zainteresirane građane, pogotovo mlade ljude, jer je to svrha Konferencije o budućnosti Europe, dodao je Dovžan.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica vjeruje da svaka generacija može doprinijeti razvoju demokracije

„Dok sam bila gradonačelnica Dubrovnika, naučila sam da je svaka politika na kraju lokalna politika. Politika EU-a ne bi se smjela provoditi po načelu odogzo prema dolje“, dodala je.

Šuica je ocijneila da nejednaki razvoj također predstavlja veliki problem za europsku zajednicu zato jer rezultira „odljevom mozgova“ i padom broja stanovnika u južnim i istočnim članicama, stoga će to postati prioritet njezina resora za demokraciju i demografiju u narednom periodu.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić poručila je da su, osim covid pandemije i demografije, pred Europskom unijom i ostatkom svijeta još mnogi izazovi kao što su klimatske promjene, onečišćenje okoliša, sigurnosna pitanja, migracije, pad broja stanovnika itd.

„Zato moramo raspraviti o tome kakvu Europsku uniju želimo. Možemo li pronaći zajednički jezik s ostalim globalnim akterima, uključujući SAD, Rusiju i Kinu, u postpandemijskom međunarodnom poretku ili ćemo nastaviti s natjecanjem između velikih sila“, rekla je.

Dok se ruski vojnici nalaze na ukrajinskim granicama, Metelko-Zgombić dodaje da EU mora pokazati kredibilitet kao globalni akter.

EU je jedini akter koji može donijeti stabilnost i prosperitet zemljama zapadnog Balkana, smatra Metelko-Zgombić. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova kazala je da je EU potaknuo brojne reforme u susjednim zemljama koje žele postati novim članicama, ali upozorila je na neuspjele razgovore predstavnika triju naroda u Bosni i Hercegovini o novom izbornom sustavu.

(Hina) xpsi yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙