FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. prosinca 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju čelnici država članica EU-a, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

 Redoviti sastanak na vrhu čelnika država članica održat će se u četvrtak, 16. prosinca i trajat će jedan umjesto uobičajena dva dana. Razlog za je to što se dan prije, u srijedu održava samit EU-a sa zemljama Istočnog partnerstva.

 Ovotjedni samit bit će prvi nakon 16 godina bez njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačku će prvi put predstavljati nedavno izabrani socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz.

 Scholz neće biti jedini debitant na ovom samitu. Bit će to prvi samit i za novog austrijskog kancelara Karla Nehammera i švedsku premijerku Magdalenu Andersson.

 Čelnici EU-a na samitu u četvrtak na dnevnom redu imaju epidemiološku situaciju, upravljanje  krizama i otpornost, cijene energije, sigurnost i obranu, migracije i stanje u Bjelorusiji.

 Dan prije na samitu EU-Istočno partnerstvo glavne teme bit će bjeloruska instrumentalizacija migranata, koje Lukašenkov režim dovodi na istočne granice Unije te sve napetija situacija oko Ukrajine, zbog gomilanja ruskih trupa na njezinim granicama.

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija zemlja od 1. siječnja preuzima rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, u ponedjeljak će u Budimpešti razgovarati s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine - Poljskom, Mađarskom, Češkom i Slovačkom.

  U nedjelju i ponedjeljak u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva. Ministri će pokušati postići dogovor o ribolovnim mogućnostima za 2022. u vodama EU-a i izvan njega te u Sredozemnom i Crnom moru.

Također će nastojati  usvojiti zaključke o novom planu za nepredvidive situacije u vezi sa sigurnošću opskrbe hranom, te raspravljati  o politikama na temu nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

 U ponedjeljak se sastaju i ministri vanjskih poslova koji će razgovarati o  odnosima EU-a i Afrike, središnjoj Aziji i Venezueli.

 Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova sastaje su u utorak. Na dnevnom redu je priprema za samit EU-a, proširenje i vladavina prava.

 Europski parlament zasjeda u Strasbourgu od ponedjeljka do četvrtka.

U srijedu se održava svečanost dodjele nagrade Saharov koju Europski parlament dodjeljuje za slobodu mišljenja. Ovogodišnji dobitnik je ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji. Predsjednik Parlamenta David Sassolli predat će nagradu njegovoj kćeri Dariji Navaljnoj.

  Zastupnici će u utorak raspravljati o ruskim prijetnjama Ukrajini u svjetlu rastuće zabrinutosti zbog moguće ruske invazije na tu zemlju. U raspravi će sudjelovati visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Josep Borrell. U četvrtak će zastupnici o tom pitanju izglasati rezoluciju.

  U utorak će zastupnici glasati o novom međunarodnom instrumentu koji omogućava ograničavanja pristupa javnim nabavama u EU-u za tvrtke iz trećih zemalja koje ne dopuštaju europskim tvrtkama da sudjeluju u njihovim javnim nabavama. To bi, između ostaloga, bitno ograničilo sudjelovanje kineskih tvrtki u javnim nabavama u zemljama EU-a jer se europske tvrtke ne mogu ravnopravno natjecati u Kini.

U srijedu će zastupnici razgovarati o rezultatima slovenskog predsjedanja Vijećem EU--a koje završava s 31. prosincem. Također je predviđena rasprava s Komisijom o pandemiji covida-19 i novoj varijanti virusa omikron.

 Zastupnici će sljedeći tjedan također glasati o rezolucijama o vladavini prava u Sloveniji i Poljskoj.

Europska komisija će objaviti niz zakonodavnih prijedloga koji se odnose na zaštitu klime i energiju.

 Komisija bi također trebala objaviti prijedlog revizije Šengenskog zakonika, što je bilo najavljeno za protekli tjedan. Reforma Schengena jedan od je od prioriteta predstojećeg francuskog predsjedanja Vijećem EU-a.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙