FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o solarnoj energiji: Treba ubrzati procedure i educirati građane

Autor: Marija Baničević

HVAR, 1. listopada 2021. (Hina) - Solarni sektor u Hrvatskoj se razvija jako sporo iako je cijena takve energije niža nego ikad, te je potrebno potaknuti nadležne institucije na učinkovitije djelovanje a građane educirati, ocijenjeno je na otvaranju dvodnevne konferencije o korištenju sunčeve energije "Dani sunca" koja je započela u četvrtak navečer u Hvaru.

"Cijena električne energije iz solara danas je niža nego ikad, ali u Hrvatskoj solarni sektor ide jako sporo, treba ubrzati procedure, educirati ljude”, istaknuo je na konferenciji  profesor Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Konferencija "Dani sunca" je okupila, ističu organizatori, ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj. Uz članove akademske zajednice, proizvođače opreme, predstavnike iz bankarskog sektora, investitore, predstavnike županija i lokalnih zajednica, na konferenciji sudjeluju i predstavnici državnih institucija i ministarstava.

Na konferenciji će se, uz financiranje i pokretanje solarnog sektora u Hrvatskoj, raspravljati i o novom zakonskom okviru zelene tranzicije, budućnosti fotonaponskih elektrana i solarne tehnologije u Hrvatskoj. inovacijama i primjeni solara u gospodarstvu, a poseban je fokus na sinergiji projekata obnovljivih izvora energije i poljoprivrede i općenito o provedbi Zelenog plana na nacionalnoj razini.

Osim informiranja i aktiviranje građana o korištenju sunčeve energije, na konferenciji se raspravlja i o većem uključivanju i proširenju mogućnosti djelovanja jedinica lokalne samouprave u okviru solarnog sektora. 

“Jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da sudjeluju još aktivnije u narednom periodu te osim informiranja građana i promocije korištenja obnovljivih izvora energije, izrade strategija, planova (...) mogu aktivno sudjelovati u investicijama, doprinijeti razvoju zajedničkih ulaganja s građanima te tako upravljati resursima i od ovakvih projekata imati konkretne pogodnosti koje će pozitivan utjecaj imati upravo na zajednice kojima upravljaju”, istaknula je Maja Jurišić, predsjednica udruge Pokret otoka, koja je, uz udruženje Obnovljivi izvore energije Hrvatske, jedan od organizatora konferencije.

Jurišić je istaknula da su upravo gradovi diljem Europe glavni pokretači zelene tranzicije. Smatra da je ovaj trend započeo i u Hrvatskoj, posebno na otocima.

“Izrađeni su objedinjeni akcijski planovi za prilagodbu klimatskim planovima za otoke Brač i Korčulu te strategija za prelazak na čistu energiju za cresko-lošinjski arhipelag, Hvar, Brač i Korčulu”, rekla je Jurišić.

Posebno je istaknula da obnovljivi izvori energije moraju biti tretirani kao javno dobro.

“To podrazumijeva da od ovakvih projekata i investicija pogodnosti treba imati zajednica kao cjelina što je u konačnici i definicija održivog razvoja koji, osim financijskih, u obzir jednako uzima okolišne i društvene aspekte”, navodi Jurišić.

I Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, istaknula je ulogu i važnost lokalnih zajednica u korištenju solarnih potencijala.

“Uređenim tržištem i jačim razvojem solarnih potencijala koristi neće osjetiti samo investitori, već i lokalne zajednice, kao jedni od ključnih dionika. I to višestruke koristi, među kojima su i nova zelena radna mjesta”, rekla je Pokrovac.

Pokrovac je istaknula da je cilj potaknuti nadležne institucije, ali i širu javnost, u smjeru rješavanja problema i boljeg razumijevanja sektora obnovljivih izvora energije.

“Vjerujemo da će rasprave i zaključci konferencije poslužiti kao dobra podloga i za put prema tom cilju te da će to biti tek prvi u nizu događaja koji će postati poligon za upoznavanje ključnih aktera iz područja niskougljičnog gospodarstva te živu raspravu o implementaciji projekata obnovljivih izvora energije”, rekla je Pokrovac.

Direktorica organizacije SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger, istaknula je da se u idućih pet godina očekuje veliki rast sektora solarne energije, ponajprije zbog troškovne prihvatljivosti takvih projekata.

SolarPower Europe je vodeća europska organizacija dionika u korištenju solarne energije a članovi su istraživački centri, banke, investitori, poduzetnici i drugi koji se bave solarnim sektorom

(Hina) xmab yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙