FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jourova upozorava da u većini EU-a raste pritisak na medije

Autor: Tomislav Kardum

ZAGREB, 17. lipnja 2021. (Hina) - U većini zemalja članica EU-a raste pritisak na neovisne medije, a novinari se sve češće suočavaju s tužbama zbog svojih tekstova, rekla je u četvrtak potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

“Istraživanja pokazuju da u većini država članica vidimo jačanje pritiska na neovisne medije iz političke i ekonomske sfere te nasilje protiv novinara”, kazala je Jourova na seminaru Europske komisije o vladavini prava.

“Situacija s medijima se pogoršava u Europi”, dodala je.

Potpredsjednica Europske komisije istaknula je da u EU-u raste broj tužbi protiv novinara, pri čemu je kao posebno problematične istaknula tzv. SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) tužbe, čiji je cilj cenzuriranje i ušutkavanje novinara pokretanjem velikog broja postupaka.

Navela je kako je malteška istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia, koja je ubijena 2017., imala protiv sebe 47 SLAPP tužbi, s kojima se i danas bori njena obitelj.

Prema anketi Hrvatskog novinarskog društva (HND), u travnju ove godine aktivne su bile najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara, pri čemu su tužitelji potraživali gotovo 78, 5 milijuna kuna.

Zbog učestalosti tužbi protiv novinara HND traži dekriminalizaciu uvrede i klevete.

"Pravosuđe u Europskoj uniji se sve više zloupotrebljava protiv slobode govora", naglasila je Jourova.

Međutim, ističe da trebaju postojati pravila koja bi omogućila sucima da lako odbace slučaja, ako utvrde da je riječ o SLAPP tužbi, ali da ne treba ukidati mogućnost pokretanja tužbe.

(Hina) xtok ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙