FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 23. svibnja 2021. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava posebni sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a, pregovarači Vijeća i Parlamenta nastojat će postići politički dogovor o budućoj poljoprivrednoj politici, a u Europskom parlamentu se sastaje više parlamentarnih odbora.

Čelnici 27 država članica EU-a okupit će se u ponedjeljak i utorak na posebnom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o ispunjavanju zacrtanih ciljeva za zaštitu klime, vanjskopolitičkim pitanjima i situaciji s covidom-19.

Pregovarači Vijeća EU-a, Parlamenta i Komisije sljedeći tjedan će imati niz sastanaka na kojem će pokušati postići politički dogovor o zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2023. godine.

Europska komisija je još u lipnju 2018. predstavila zakonodavne prijedloge o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) za razdoblje 2021. – 2027. Budući da zakonodavci nisu uspjeli na vrijeme postići dogovor, odlučeno je da se početak primjene predložene reforme pomakne na 1. siječnja 2023. Poljoprivredna politika je prva zajednička politika EU-a i na nju odlazi trećina europskog proračuna.

U srijedu će slovenski premijer Janez Janša imati virtualni sastanak s Konferencijom predsjednika Europskog parlamenta na kojem će predstaviti prioritete predstojećeg slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a.  Konferenciju predsjednika čine predsjednik Europskog parlamenta i čelnici svih zastupničkih klubova. Nakon sastanka, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i premijer Janša održat će konferenciju za novinare.

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u srijedu će razgovarati o posljednjem razvoju događaja u vezi s medijskim slobodama u Mađarskoj i Poljskoj. Protiv obje zemlje se vodi postupak u okviru članka 7 zbog kršenja demokratskih načela i vrijednosti, a portugalsko predsjedništvo namjerava do kraja lipnja organizirati raspravu o te dvije zemlje u okviru spomenutog članka.

Odbor za proračun u srijedu će izglasati svoje stajalište o nedavnim dokazima do kojih je došla Komisija da je češki premijer Andrej Babiš utjecao na dodjelu europskih subvencija poljoprivrednom konglomeratu Agrofert, kojeg je on utemeljio.

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u srijedu će glasati o dogovoru o uvođenju digitalne potvrde o covidu. Europski parlament će o tom dogovoru glasati na plenarnoj sjednici u lipnju.

Sljedeći tjedan održavaju se i dva ministarka vijeća. U srijedu i četvrtak sastaju se ministri poljoprivrede i ribarstva, a u četvrtak ministri zaduženi za pitanja tržišnog natjecanja.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙