FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srđ je Grad: Obrazovanje mladih o zelenoj ekonomiji i okolišu

Autor: Baldo Marunčić

DUBROVNIK, 4. svibnja 2021. (Hina) -  Kandidat stranke Srđ je Grad za gradonačelnika Dubrovnika Đuro Capor izjavio je u utorak kako obrazovanje mladih mora uključivati sastavnice prilagodbe na posebne uvjete koje donose klimatske promjene. 

Istaknuo je kako je riječ o zelenoj ekonomiji i zelenoj tranziciji te osjetljivosti o bioraznolikosti i okolišu. 
Capor je na konferenciji za medije na Boškovićevoj poljani u Dubrovniku rekao je kako se odgovorni i otporni Dubrovnik neće ostvariti, ako se to ne dogodi najprije u školama.
„Mladi ljudi neće raditi ono u što ne vjeruju. Događa nam se globalna kriza i Dubrovnik mora biti prvi primjer te prilagodbe. Škole moraju sadržavati kolektore i mini-elektrane, kompostane i školski vrt te razdvajati otpad, na koncu odgajati djecu za očuvanje urbanog zelenila“, rekao je Capor.
Dodao je kako i škole kroz izbor hrane i 'zelenu' javnu nabavu moraju biti osjetljive prema lokalnoj ekonomiji, posebno prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Nedostatak stručnjaka Capor bi riješio stipendiranjem, ali je upozorio da je puno veći problem osigurati dolazak stručnjaka u Dubrovnik, bez dostupnog stanovanja.
Članica stranke Mariela Marković rekla je kako kroz rad s mladima počinju promjene koje garantiraju promjenu u društvu.
„Nama je tema obrazovanja bliska jer velik dio nas dolazi iz prosvjeta te iz prve ruke znamo što lokalna zajednica može napraviti da se neki problemi u sustavu poboljšaju. Neke smjernice smo uvrstili i u naš program, prije svega odgoj mladih koji će biti aktivni građani, svjesni svoje uloge i odgovornosti“, poručila je Marković.
Istaknula je kako stoga Grad i Županija trebaju uvesti izvannastavnu aktivnost odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo, kao uvod u inicijativu uvođenja građanskog odgoja u škole. Marković je upozorila kako posebnu brigu treba voditi o mentalnom zdravlju mladih, koje je narušeno u pandemijskom vremenu.
„Ministarstvo je tromo i ne odgovara na potrebe mladih ljudi. Psihologa je nedovoljno i tu može pomoći lokalna vlast“, rekla je Marković.
Članica stranke Kiti Jurica Korda izjavila je kako SJG u programu nosi i smjernice za bolji odnos prema djeci s teškoćama u razvoju, prvenstveno kroz zapošljavanje stručnjaka, suradnju s udrugama i nove obrazovne programe. Dodala je kako trenutni sustav nije sklon ni nadarenoj djeci, koju se često ne uspije ni prepoznati.

(Hina) xmarb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙