FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu odaziv na cijepljenje sukladan planu

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 7. travnja 2021. (Hina) - U Karlovcu u srijedu odaziv na cijepljenje AstraZenecom ide po planu, u županiju je stiglo 2000 doza tog i 1800 Pfizerovog cijepiva, a primijenit će se ovoga tjedna na mobilnim punktovima u Karlovcu i Ogulinu te u svim ambulantama opće prakse.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Hina doznaje da se u dvorani Ekonomske škole u Karlovcu u srijedu AstraZenecom procjepljuje oko 500 osoba, a svakih 20 minuta ulazi u dvoranu po 20 do 30 osoba, što znači da je odaziv potpuno sukladan planu. Cijepljenje će se nastaviti u subotu s 500 doza Pfizera.

Ravnatelj Zavoda Branko Zoretić rekao je da se i dalje cijepe građani stariji od 65 godina i to po popisima njihovih liječnika.

"Do danas je bilo cijepljeno 16.750 osoba i mi smo još u fazi da se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, ali već negdje za tjedan dana krenut će i treća faza cijepljenja, za mlađe od 65 godina, jer idućih tjedana će pristizati sve veće količine cjepiva", najavio je Zoretić.

Tijekom travnja i svibnja očekuje se skoro 12.000 doza raznih cjepiva, mjesta procjepljivanja ostat će ista, ali će cijepljenja biti učestalija, svaki tjedan, i to na mobilnim punktovima vjerojatno u petak, subotu i nedjelju.

Karlovačka županija zatražila je od Vlade da se razmotri inicijativa gospodarstvenika s područja Karlovačke županije da se što prije organizira cijepljenje po tvrtkama "zbog stabilnosti gospodarskog sektora".

Inače, u zadnja dva tjedna povećan je broj novooboljelih od koronavirusa, ali epidemiolozi, kaže Zoretić, očekuju da će kroz tjedan do dva rast zaustaviti, unatoč tome što se i dalje kod epidemiološke obrade jasno vidi da neke zaražene osobe ne navode svoje kontakte.

"Mi unutar 24 sata od pozitivnog nalaza uspijevamo obraditi sve pozitivne, ali je činjenica da na neprijavljivanje kontakata ne možemo utjecati", naglasio je i dodao kako je sada gotovo pravilo da pri pojavi jedne zaražene osobe u obitelji uskoro obole svi članovi kućanstva.

Zoretić je zamolio da se svi ljudi koji osjećaju lagano curenje nosa i peckanje u grlu jave svom liječniku te ostanu doma do testiranja i eventualno negativnog nalaza, a ne da zanemaruju simptome i šire zarazu.

U laboratoriju Zavoda se prošlog tjedna dnevno obradilo oko 300 uzoraka dnevno, a i sada je slično, s tim da je testiranje na PCR do podneva, a od 12 do 15 se u organizaciji Doma zdravlja Karlovac rade brzi antigenski testovi.

(Hina) xvhor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙