FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opća bolnica u Sisku donacijama normalizira uvjete rada

Autor: Zdravko Strižić

SISAK, 26. veljače 2021. (Hina) - Nakon velikih šteta u razornom potresu prije dva mjeseca sisačka Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" zahvaljujući brojnim donacijama organizira sve normalnije uvjete rada.

Tako je u petak u bolnicu stiglo pet respiratora kao donacija Ministarstva zdravstva te 35 bolničkih kreveta koje su donirali vatrogasci iz njemačkog Karlsruhea.

S postojećih 11, bolnica će sada raspolagati sa 16 respiratora, što će u cijelosti dugoročnije zadovoljiti potrebe pa se pacijenti više neće upućivati u zagrebačke i druge bolnice.

Donirani kreveti postavljat će se na Odjelu kirurgije koji će se uskoro vratiti u raniji prostor, čime će se ostvariti osjetno kvalitetniji smještaj pacijenata.

U potresu oštećeni gotovo svi bolnički objekti

Prilikom primopredaje donacija, ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović podsjetio je kako su u potresu oštećeni gotovo svi bolnički objekti, a najprije je organiziran rad svih specijalističkih ambulanti, za što je bilo nužno manje oštećene objekte dovesti u funkciju.

"Stanje je i nadalje teško jer se djelatnost odvija u manje od 20 posto ukupnog prostora. Činimo sve da bi podigli razinu zdravstvene zaštite za sve žitelje županije te kako bi se vratili na one kapacitete koje smo imali ranije", poručio je.

Dujmenović je naglasio kako nastoje što prije obnoviti zgrade sa zelenom naljepnicom, ponajprije kirurgiju gdje su u tijeku obrtnički radovi, a očekuju da će biti u uporabi za mjesec dana.

"Time bi se osjetno poboljšali uvjeti rada kirurga i anesteziologa, a također i internista jer smo jedan kat predvidjeli za internističku službu", rekao je. 

Daljnji razvoj bolnice, što prije je dovesti u stanje prije potresa

Dodao je da su završeni obrtnički radovi na odjelu oftalmologije, gdje je sada smještena i internistička služba.

Razmišlja se, ističe, i o daljnjem razvoju bolnice, u čemu je pomoglo i Ministarstvo zdravstva donacijom respiratora, a zahvalio je i na donaciji iz Njemačke. 

Da se bolnica mora strateški razvijati u djelatnostima važnim za ovo područje kazao je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

"Razorni je potres zaustavio razvoj, ali je ubrzo moramo dovesti u stanje prije potresa. Ovdje je zaposleno oko 1100 djelatnika koji još nemaju mogućnost kvalitetnog rada, ali vjerujem da će ih uskoro imati", istaknuo je Žinić.

Za normalizaciju rada i daljnji razvoj bolnice mnogo će značiti završetak novog središnjeg paviljona, na kojem su radovi pri završetku. Očekuje se da će završiti krajem ožujka, kada će početi opremanje prostora.

S površinom od 8500 četvornih metara u njemu će biti smješten hitni prijam, dnevna bolnica i odjel dijalize.

(Hina) xzsis ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙