FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK od Mađarske traži transparentniji proces javnih nabava

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 8. veljače 2021. (Hina) - Europska komisija zatražila je od Mađarske da izmijeni svoj zakon o javnim nabavama kako bi se smanjile sustavne prijevare prije nego što sredstva iz instrumenta EU-a za oporavak budu dostupna, piše u ponedjeljak Reuters pozivajući se na interni dokument Komisije.

Mađarska je rekorder po nepravilnostima u korištenju europskih fondova.

Nepravilnosti su utvrđene kod gotovo 4 posto potrošenih sredstava iz europskih fondova u razdoblju od 2015. do 2019, a što je daleko više od europskog prosjeka koji iznosi 0,36 posto, prema podacima Olafa, ureda Europske unije za borbu protiv prijevara.

Prema pismu što ga je 26. siječnja Komisija poslala Mađarskoj, a u koje je Reuters imao uvid, Bruxelles traži konkretne izmjene u mađarskom zakonu o javnim nabavama.

“U praksi u javnim nabavama nema dovoljno konkurencije”, kaže Komisija u pismu.

Dodaje da je to povezano sa “sustavnim nepravilnostima koje su 2019. godine dovele do najvećih financijskih korekcija u povijesti europskih strukturnih fondova”.

U dokumentu EK poziva Mađarsku da poboljša transparentnost i dostupnost podataka, što bi trebalo voditi poštenijem i otvorenijem procesu javne nabave.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙