FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posavec: U Međimurskoj županiji kontinuirano se smanjuje broj novozaraženih

Autor: Siniša Kalajdžija

ČAKOVEC, 20. siječnja 2021. (Hina) - U Međimurskoj županiji kontinuirano se smanjuje broj novozaraženih, incidencija te udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a dosad je testirano više od 40 posto stanovništva, rekao je u srijedu u Čakovcu župan Matija Posavec.

U protekla 24 sata od 189 uzetih uzoraka PCR metodom potvrđeno je 36 pozitivnih slučajeva, a umrlih nije bilo.

„Ono što ohrabruje je da je taj udio pozitivnih u odnosu na broj testiranja i dalje ispod 20 posto, odnosno konkretno u posljednja 24 sata 19 posto”, rekao je Posavec.

Dodao je da su s današnjim danom samo PCR metodom testirane 36.244 osobe, što je oko 35 posto stanovništva Međimurja.

„Ako tome pridodamo da su epidemiolozi u svojim statistikama detektirali i one pozitivne slučajeve na temelju kliničke slike, ili ako ubrojimo i brze antigenske testove koje provode i druge zdravstvene ustanove, mislim da slobodno možemo reći da je s današnjim danom testirano preko 40 posto našeg stanovništva”, rekao je župan.

Incidencija i dalje pada pa je sedmodnevna incidencija u srijedu 219, ukupno gledajući i kliničke slike i brza antigenska testiranja. Kad je riječ o PCR testiranju, incidencija je 184, a 14-dnevna ukupno 504 te 388 gledajući samo PCR.

Posavec je rekao i da se smanjuje pritisak na zdravstveni sustav te da su trenutačno u Županijskoj bolnici u Čakovcu 64 pacijenta.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je iznimno zadovoljan što je incidencija u Međimurskoj županiji u stalnom padu.

„Sedmodnevna je čak šest puta manja nego za vrijeme kulminacije 3. prosinca, dok je 14-dnevna pet puta manja. Nadamo se da će se taj trend i nastaviti”, rekao je Grivec i dodao kako smatra da će cjepivo spriječiti daljnje širenja virusa.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Višnja Smilović istaknula je da je u protekla tri tjedna Međimurska županija dobila 1674 doze cjepiva.

„Prvom dozom smo cijepili 1668 osoba, odnosno 99,6 posto, što je jedan od najviših, ako ne i najviši postotak od zaprimljenog cjepiva. U ovom tjednu kreće cijepljene s drugom dozom osoba koje su prije tri tjedna dobile cjepivo”, dodala je.

Smilović je rekla da je ove godine od covida-19 u Međumurskoj županiji oboljelo 11.010 osoba, a umrlo ih je 213. Oboljelih od gripe zasad nema, a lani ih je bilo 1896.

 „Najveći razlog što nema gripe su stroge mjere koje se provode za sprječavanje širenja respiratornih bolesti”, rekla je Smilović.

 

(Hina) xskal ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙