FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Istri 65 novozaraženih osoba, stigla druga pošiljka s 975 doza cjepiva

Autor: Daniele Sponza

PULA, 5. siječnja 2021. (Hina) - U Istarskoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 65 slučajeva zaraze koronavirusom, a stigla je i druga pošiljka s 975 doza cjepiva te se u utorak nastavlja s cijepljenjem onih zdravstvenih djelatnika o osoblja koji su u povećanom riziku od zaraze.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 493 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 65 novozaraženih osoba s područja županije. Za 48 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se u epidemiološkoj obradi nalaze 17 osoba" - naveli su u priopćenju za javnost iz županijskog stožera civilne zaštite. 

U međuvremenu od ponedjeljka oporavilo se 16 osoba, trenutno je u Istri 290 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 766 osoba. Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 58 osoba, od kojih je pet u respiracijskom centru. 

Stojanović: Odaziv cijepljenju prilično velik

Inače, u Istru je u ponedjeljak poslijepodne stigla druga pošiljka s 975 doza cjepiva tako da će se tijekom dana nastaviti s cijepljenjem ponajprije onih zdravstvenih djelatnika koji su u povećanom riziku od zaraze te zdravstveno osoblje domova za starije i nemoćne. 

"Čim se svi oni budu cijepili, nastavljamo dalje s ostalim zdravstvenim djelatnicima i ugroženim skupinama građana prema planu. Odaziv cijepljenju je prilično velik, sve ide u dobrom smjeru jer bilježimo i veliki broj zahtjeva građana za cijepljenjem" - rekao je u izjavi za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović dodavši kako se samo kompletnim cijepljenjem šire populacije može spriječiti daljnja cirkulacija virusa.

Od sredine siječnja, najavio je, kreće cijepljenje osoba u općoj populaciji, odnosno cijepljenje kod primarnih obiteljskih liječnika.

"Do tada će biti distribuirane doze druge vrste cjepiva, odnosno Moderne koje ima jednostavniji način skladištenja i distribucije" - poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović dodavši kako su "mjere i dalje nezamjenjiva prevencija i tako će biti dok god ne postignemo veću procijepljenost u zemlji". 

Voditeljica epidemiološke službe u istarskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Jasna Valić izrazila je zadovoljstvo da nakon godinu dana borbe protiv koronavirusa maskama, dezinfekcijom i distancom, konačno postoji nešto puno efikasnije u borbi protiv ovog virusa.

"Cjepivo ne djeluje momentalno, potrebno je neko vrijeme odnosno dva tjedna da bi organizam stvorio imunitet na jednu dozu. No, ova cjepiva koje sada imamo zahtijevaju cijepljenje s dvije doze kako bi se postigla kompletna zaštita. Stoga, cijepljenje će trajati, mi smo tek u prvoj fazi, ali moramo stvoriti jedan kolektivni imunitet. Cjepivo je novo kao što je i virus novi, ne znamo koliko će trajati zaštita od virusa pa ostaje preporuka da cijepljenje osobe moraju i dalje nositi masku i držati se distance" - poručila je dr. Jasna Valić. 

(Hina) xdspo ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙