FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fond za zaštitu okoliša daje 50 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada u SMŽ

Autor: Marina Hudoletnjak

ZAGREB, 18. siječnja 2021. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 50 milijuna kuna za zbrinjavanja otpada s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije, a prvi novac stiže već sutra, priopćila je u ponedjeljak ta županija. 

"Kako bi se započelo s obnovom potresom pogođenog područja, potrebno je prethodno očistiti sve lokacije na kojima je došlo do urušavanja zgrada te na odgovarajući način zbrinuti građevinski i drugi otpad", pojasnio je direktor Fonda Siniša Kukić. 

Fond i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provodit će sve aktivnosti u suradnji s lokalnim komunalnim društvima, uz stalnu koordinaciju sa Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. 

U tu svrhu u ponedjeljak su potpisani ugovori o suradnji s tvrtkama Gospodarenje otpadom Sisak, Komunalcem Petrinja i Komunalcem Glina. Svakom od ova tri komunalna društva Fond će dodijeliti po osam milijuna kuna, a 200 tisuća kuna avansa će već sutra biti uplaćeno na njihove račune. 

Fond će u sklopu tih ugovora financirati sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obradu otpada, kao i nabavu potrebne opreme. 

Kukić je podsjetio da je Vlada na prošlotjednoj sjednici donijela zaključak kojim Fond osigurava financijsku pomoć, nakon čega je resorno ministarstvo donijelo plan s definiranim aktivnostima gospodarenja otpadom nakon potresa, a koje je u kratkom vremenu potrebno provesti u županiji.

Žinić: Program je potreban za normalizaciju života

"Statičari su do sad pregledali 18.000 objekata na području županije. Nažalost, oko 15 posto objekata je ocijenjeno neupotrebljivima i trebat će ih zbrinuti. Ovaj je program stoga doista neophodan za daljnju normalizaciju života", istaknuo je župan Ivo Žinić.

Pomoćnica ministra gospodarstva Anamarija Matak najavila je da će sa županijom i Stožerom utvrditi postoji li potreba za sklapanjem ovakvih ugovora s još nekim od komunalnih društava na području županije.

Što više korisnog otpada uputiti na daljnju uporabu

Cilj je da se što veća količina korisnog otpada uputi na daljnju oporabu, a ne da završi na odlagalištima otpada, pogotovo jer se tri od pet aktivnih odlagališta u županiji nalaze na potresom pogođenim područjima, stoji u priopćenju.

Fond će informirati građane o svim aktivnostima te ih upoznati s načinom odvojenog odlaganja otpada iz svojih porušenih objekata, kako bi se otpad što prije zbrinuo na odgovarajući način.

Kukić, Matak i načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić u ponedjeljak su županu i predstavnicima gradova Siska, Petrinje i Gline predstavili način provedbe mjera, kažu u županiji.

(Hina) pp/xmhud ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙