FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć Krapinsko-zagorske županije od 150 tisuća kuna za stradale u županiji

Autor: Siniša Kalajdžija

ZLATAR BISTRICA, 30. prosinca 2020. (Hina) - Krapinsko-zagorska županija prvu će novčanu pomoć za stradale u potresu u toj županiji sa 100.000 kuna povećati na 150.000 kuna, najavio je u srijedu župan Željko Kolar u izjavi za medije u Zlatar Bistrici.

Župan Kolar je naglasi da su štete na području Krapinsko-zagorske županije od jučerašnjeg potresa manje nego one od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i južni dio Krapinsko-zagorske županije.

„Međutim, štete su znatne i ima ih. Sve više nas obavještavaju ljudi s terena i načelnici općina o nastalim štetama. Imamo na području Huma na Sutli jednu kuću koja je srušena i nije više za stanovanje. Imamo na desetke kuća gdje su srušeni dimnjaci i gdje su se srušili crijepovi s krova, a u nekim sredinama i pali na automobile i napravili dodatnu štetu“, izjavio je Kolar.

Šteta je prijavljena na 13 školskih objekata, a četiri su jače oštećena. Najveća je šteta u školi u Krapinskim Toplicama, dodao je župan.

Štete su nastale i na sakralnim objektima u Velikom Trgovišću, Svetom Križu Začretju i Klanjcu.

„Ono što je najvažnije, da nismo imali ljudskih žrtava, da nije bilo ni teže ni lakše povrijeđenih u ovom potresu“, rekao je Kolar te još jednom apelirao prema građanima da se pridržavaju uputa za postupanje u slučaju potresa.

„Neke ljudske žrtve koje su bile na Banovini su bilo upravo zbog toga što se istrčalo na cestu pa je ono što je padalo sa zgrada ljudima oduzelo život. Bit će još podrhtavanja tla, ali nadamo se da će to biti u sve manjem obimu i da je ono najteže iza nas“, rekao je krapinsko-zagorski župan.

Kolar je preporučio da se novčana pomoć uplaćuje na žiro račune društava Crvenog križa ili gradova i općina koji su otvorili račune posebne namjene.

„Ja sam već jučer donio odluku da će Krapinsko-zagorska županija sa 100.000 kuna pomoći u prvom mahu. Nakon jučerašnjeg dana i dodatnih analiza, donio sam odluku da će u prvoj fazi to ipak biti 150 tisuća kuna. Nakon toga, kad krene obnova, vidjet ćemo kako dalje“, rekao je Kolar.

Dodao je i da su u kontaktu s gospodarstvenicima i obrtnicima za pomoć u raščišćavanju i obnovi Petrinje, Siska, Gline i okolice.

(Hina) xskal ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙