FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel vjeruje da je dogovor s Londonom moguć

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB 9. prosinca 2020. (Hina) -  Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da još uvijek postoje izgledi da se sklopi trgovinski sporazum s Londonom, ali i naglasila da integritet europskog tržišta mora biti sačuvan, prenosi Reuters.

Pitanje pravednog tržišnog natjecanja ključno je pitanje koje još treba riješiti, kazala je Merkel u Bundestagu.

EU želi spriječiti da Britanija zaobilazi europske standarde u važnim pitanjima kao što su prava radnika i zaštita okoliša.

Sporna pitanja su i ribarstvo te rješavanje budućih sporova.

Berlin ima puno povjerenje u Europsku komisiju u vezi nastavka pregovora s Londonom, kazala je Merkel, pred susret britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u Bruxellesu kasnije u srijedu.

"Još postoje izgledi za dogovor... Nastavljamo raditi na tome", kazala je, dodajući da je Europska unija spremna i na razlaz bez sporazuma postavi li britanska strana uvjete koje se ne može prihvatiti.

"Jedno je jasno: integritet unutarnjeg tržišta mora biti sačuvan", naglasila je. 

"Moramo imati jednaka pravila za sve, ne samo danas nego i sutra i kasnije...Inače će doći do nepravednog tržišnog natjecanja na što ne možemo prisiliti naša poduzeća", kazala je. "To je zaista važno pitanje". 

Mađarski i poljski veto

Merkel je kazala također da Europska unija nastoji pronaći način da Mađarska i Poljska odustanu od veta na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka a da se istodobno sačuva mehanizam uvjetovanja isplate novca vladavinom prava.

Mađarska i Poljska, koje EU optužuje da potkopavaju neovisnost pravosuđa i medija, blokiraju financijski paket vrijedan više od 1,8 bilijuna eura jer ne žele da se isplatu novca uvjetuje poštivanjem vladavine prava. 

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau kazao je u srijedu da je kompromis moguć, ali i ponovio da će se možda morati organizirati još jedan samit. 

"Ako ne budemo mogli postići dogovor u iduća dva dana... morat ćemo imati još jedno Europsko vijeće ove godine ili će se pregovori nastaviti u novim okolnostima pod portugalskim predsjedništvom", rekao je Rau za poljski državni radio. 

To je u utorak kazao i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Moguće je da će biti potreban još jedan susret. Možda slijede dugi mjeseci pregovora i potencijalni privremeni proračun. U ovom trenutku se ne može odbaciti nijedan scenarij“, rekao je poljski čelnik.

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je u utorak Poljsku kako bi s poljskim dužnosnicima razgovarao o tom sporu.

Orban je nakon sastanka ocijenio da postoje „dobri izgledi” za dogovor, ali i izrazio nadu u „poljsko-mađarsku pobjedu”, prenosi AFP.

„Mislim da postoje dobri izgledi da se taj dosje zaključi ovaj tjedan, tijekom samita EU-a u četvrtak. Od toga nas dijeli centimetar”, ocijenio je Orban u razgovoru za televizijsku postaju Polsat News.

Napomenuo je da, međutim, da se Mađari i Poljaci nalaze „na jednoj strani, a njemačko predsjedništvo na drugoj”.

„Postoje izgledi za poljsko-mađarsku pobjedu”, kazao je.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller kazao je da dvije zemlje „ostaju pri svojim pozicijama” u vezi zahtjeva da se razdvoji pitanje kriterija koji se odnose na vladavinu prava od provedbe europskog proračuna.

Muller je u srijedu pojasnio da bilo kakvo spominjanje mehanizma uvjetovanosti u EU proračunu mora biti jako jasno, ali nije precizirao kako. 

"Ne želim otkriti našu pregovaračku strategiju, ali mehanizam uvjetovanosti mora biti uključen na takav način da je jasan, tako da su ta pravila jasna u drugim dokumentima. Ako ne bude jasno, nećemo imati kompromis", rekao je za poljsku državnu televiziju TVP.

Berlin je u utorak izrazio nadu da će se rješenje pronaći „idućih sati ili dana”, ocijenivši blokadu plana oporavka „neodgovornom".

U slučaju da se dogovor ne postigne, fond za oporavak može biti uspostavljen bez Mađarske i Poljske.

Proračun za iduću godinu morat će pak funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina", što se nije dogodilo još od 1988. godine. Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od jedne dvanaestine proračuna iz prošle godine.

(Hina) xzt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙