FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija idući tjedan o zakonu koji krši sporazum o brexitu

Autor: Renata Tomašević Virovec

LONDON, 3. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Britanski parlament će idući tjedan raspravljati o zakonu koji krši sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, najavljeno je u četvrtak o potezu koji bi mogao potkopati pregovore o trgovinskom sporazumu između Londona i Bruxellesa. 

Gornji dom britanskog parlamenta izglasao je prošli tjedan uklanjanje odredbi iz Zakona o unutarnjem tržištu koji krši međunarodno pravo, no vlada ga ipak u ponedjeljak planira vratiti pred zastupnike donjeg doma.

Vlada uvodi i novi zakonski prijedlog o oporezivanju koji bi se trebao primjenjivati nakon isteka prijelaznog razdoblja, a smatra se da taj prijedlog sadrži odredbe koje poništavaju dijelove sporazuma o Sjevernoj Irskoj iz Sporazuma o razdruživanju.

Zakon o unutarnjem tržištu - osmišljen radi zaštite trgovine između četiri sastavna dijela Ujedinjenog Kraljevstva - razljutio je Europsku uniju kada je prvi put bio predstavljen jer krši uvjete Sporazuma o razdruživanju koje su London i Bruxelles potpisali u siječnju.

Bruxelles je zbog toga na sudu počeo radnje protiv Britanije, a Irska upozorila da bi kršenje Sporazuma moglo uništiti povjerenje potrebno za postizanje trgovinskog sporazuma. 

Ako se postigne trgovinski sporazum s Europskom unijom moguće je da odredbe koje krše Sporazum o razdruživanju i neće biti potrebne te će cijeli spor biti zaboravljen, no pregovori su u završnoj fazi, a napretka gotovo nema jer dvije strane ne uspijevaju premostiti razlike u stajalištima. 

Britanska vlada tvrdi da je to za nju sigurnosni mehanizam kojim će se zaštiti u slučaju da EU složeni sporazum o carinama između Irske i Sjeverne Irske tumači na način da ograniči unutarnju trgovinu.

EU želi osigurati da otvorena granica s Irskom ne postane stražnja vrata za ulazak robe na europsko tržište.

London želi osigurati slobodan protok robe između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙