FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gove kaže da je još moguć brexit bez dogovora

Autor: Zrinka Treščec

LONDON, 1. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Visoki britanski ministar rekao je u utorak da još postoji mogućnost kaotičnog brexita bez trgovinskog sporazuma, dok pregovori i dalje zapinju na ribarstvu, tržišnom natjecanju i rješavanju sporova.

Samo 30 dana prije definitivnog razlaza nakon isteka prijelaznog razdoblja, dvije strane pokušavaju postići dogovor koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun eura na godinu.

Francuski dužnosnik poručio je da Britanija mora razjasniti svoje pozicije i „istinski pregovarati”, upozorivši da EU neće pristati na „substandardni sporazum”.

Michael Gove, britanski ministar koji nadzire pregovore, rekao je da je dogovor blizu, ali i da EU mora ispuniti svoje dužnosti da bi ga se postiglo.

Na pitanje je li scenarij razlaza bez dogovora bliži nego što bi itko htio priznati, Gove je za ITV kazao: „Sigurno postoji mogućnost da na kraju nećemo imati dogovor”.

„Zato je važno da se poduzeća pripreme za sve opcije, ali ja doista želim dogovor i vjerujem da ga možemo postići”, kazao je.

Britanski premijer Boris Johnson podržava sklapanje sporazuma, ali vjeruje da bi zemlja prosperirala i bez njega.

Obje strane imaju planove za slučaj da dogovora ne bude. U tom slučaju trgovina bi se odvijala po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

U slučaju da se dogovor postigne, vjerojatno bi bio ograničenog opsega.

Britanski Ured za proračunsku odgovornost objavio je prošli tjedan da bi izostanak sporazuma izbrisao dodatnih 2 posto britanskog BDP-a, povrh 4 posto pada zbog napuštanja EU-a sa sporazumom, potičući inflaciju, nezaposlenost i javno zaduživanje.

Pregovori zapinju na ribarstvu, tržišnom natjecanju i rješavanju budućih sporova.

„EU i dalje želi uzeti lavovski dio ribe u našim vodama, što jednostavno nije pravedno s obzirom na to da napuštamo Uniju”, rekao je Gove za Sky.

Irski premijer Micheal Martin izrazio je uvjerenost da bi se dogovor moglo postići ovaj tjedan.

„Postoji prostor za dogovor”, rekao je za Irish Times.

„Bit će potrebna politička volja da se zaključi sporazum i postoje opcije za to i, kad se sve uzme u obzir, nadam se da se to može postići potkraj ovog tjedna”, rekao je Martin.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙