FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ne želi loš dogovor s Londonom zbog toga što vrijeme istječe

Autor: Zrinka Treščec

ZAGREB/BRUXELLES, 2. prosinca 2020. (Hina) - Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je veleposlanicima država članica EU-a u srijedu da se pregovori o budućim odnosima s Londonom približavaju prijelomnoj fazi, a oni su ga pozvali da u žurbi ne pristane na loš dogovor, prenosi Reuters.

Trojica diplomata kazala su Reutersu nakon Barnierova briefinga da pregovori i dalje zapinju na tri ključna područja – ribarstvu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju budućih sporova.

„Dogovor je i dalje neizvjestan”, rekao je viši europski diplomat koji je nazočio briefingu.

Ujedinjeno Kraljevstvo formalno je napustilo EU 31. siječnja, ali do kraja godine na snazi je prijelazno razdoblje u kojem vrijede europska pravila kako bi se građani i poduzeća mogli prilagoditi. Do 1. siječnja treba dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini. U slučaju da dogovora ne bude, trgovina će se odvijati po pravilima WTO-a.

Drugi visoki diplomat rekao je da je nekoliko država članica kazalo da bi radije da se pregovori nastave i nakon isteka prijelaznog razdoblja, pa makar to značilo i kratko razdoblje bez sporazuma.

„Postoji zabrinutost da će zbog tog vremenskog pritiska biti u kušnji da nabrzinu sklope dogovor”, rekao je diplomat nakon briefinga. „Kazali smo mu: nemojte to činiti”.

London je, međutim, poručio da neće pristati na produljenje prijelaznog razdoblja, kazao je u srijedu dužnosnik britanske vlade.

Britanija je već više puta isključila mogućnost produljenja pregovora nakon isteka prijelaznog razdoblja.

Treći europski diplomat rekao je da još nije jasno mogu li pregovarači prevladati razlike u tri sporna područja.

„Kako ulazimo u završnicu pregovora, neke države članice postaju malo nervozne”, rekao je diplomat.

„Ovaj sastanak bio je u biti pokušaj da se smiri živce u Parizu i drugdje i uvjeri države članice da će Barnierov tim i dalje štititi glavne interese EU-a uključujući u pogledu ribarstva”, dodao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen „želi dogovor” pa je u London poslala svoju blisku suradnicu, Francuskinju Stéphanie Riso, kako bi „ubrzala pregovore, s ustupcima koji bi mogli ići preko onoga što su države članice prihvatile”, pojasnili su diplomatski izvori za AFP.

Pariz je na to u ponedjeljak navečer reagirao oštrim upozorenjem.

„Nećemo pristati na lošiji sporazum koji neće poštivati naše interese”, upozorila je u priopćenju Elizejska palača.

Stéphanie Riso, poslana u pomoć Barnieru, „adut je jer ona jako dobro poznaje taj dosje”, smatraju dva druga izvora.

Zamjenica šefa kabineta Ursule von der Leyen, Riso je bila dio Barnierove ekipe koja je dogovorila sporazum o razdruživanju s Londonom.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙